Aanhanger onderdelen

Een volledige aanhanger is natuurlijk lekker makkelijk, maar mocht er wat mis mee zijn dan heb je toch nieuwe aanhanger onderdelen nodig. In deze blog gaan we een paar aanhanger onderdelen kort behandelen om zo duidelijk te maken hoe een aanhanger in elkaar zit en wat de functies zijn van de onderdelen.

Assen

Laten we beginnen bij de as van een aanhanger. Je hebt geremde en ongeremde assen. Een geremde as is voorzien van een remsysteem, wat in de meeste gevallen een traditionele trommelrem is. Er zijn ook assen met een hydraulisch remsysteem of schijfremmen, maar deze worden niet veel toegepast aangezien deze veel kostbaarder zijn dan trommelremmen.

Een ongeremde as is een as met lagers maar zonder trommelrem. De remmende werking moet in zijn geheel van het trekkende voertuig komen. Het maximale bruto laadvermogen is daarom ook vaak niet hoger dan 750 kg omdat de belasting van het trekkende voertuig anders te groot wordt.

Er zijn ook ongeremde assen met waterdichte lagers, dat is handig als je een boottrailer hebt die je vaak in het water rijdt!

Gasveren en hydrauliek

Gasveren zijn handige hulpmiddelen bij klepsluitingen van gesloten aanhangers of paardentrailers. Een gasveer is een cilinder waar een zuiger, zuigerstang, stikstof en een afdichting met een klein beetje olie zodat het gas er niet uit kan ontsnappen. Blokkeerbare gasveren hebben een ventiel of pin die zorgt dat de veer in positie blijft staan. Er zijn twee soorten gasveren op de markt, de gasdrukveer en de gastrekveer. Een gasdrukveer strekt uit en oefent zo druk uit. Een gastrekveer werkt juist andersom. Deze trekt zich in en zorgt zo voor voldoende trekkracht.

Hydrauliek is de manier waarop bewegingen en krachten worden vervoerd en onder controle gehouden worden door vloeistoffen. Dit wordt ook wel hydraulische vloeistof of hydrauliekolie genoemd. Een hydraulisch systeem bestaat uit verschillende leidingen waar hydraulische vloeistof of olie doorheen stroomt. Door een hydraulische pomp wordt deze olie onder druk gezet, deze druk zorgt ervoor dat de hydraulische cilinder in beweging komt.

Koppelingen

Je hebt net als bij de assen ook geremde en ongeremde koppelingen. Je hebt koppelingen gemaakt van plaatstaal en van gegoten gietijzer. Plaatstalen koppelingen worden gemaakt voor een ronde dissel of een koker profiel. Het belangrijkste is om de juiste maat te controleren. Er zijn ook koppelingen die voor meerdere aansluitingen geschikt zijn. Hiervoor worden opvulschalen gebruikt. Deze koppelingen worden zowel voor ongeremde als geremde koppelingen gebruikt.

Gietijzeren koppelingen worden gebruikt voor zware geremde koppelingen vanaf 2700 kg t/m 3500 kg. Deze zijn zwaarder en sterker dan plaatstalen koppelingen. Let hierbij ook op de aansluitpunten van de boutgaten van de koppeling voor de bevestiging aan de dissel.

Overige aanhangwagen onderdelen

Vanzelfsprekend zijn er nog genoeg overige aanhanger onderdelen. Meer informatie over deze aanhanger onderdelen kan je vinden op Aanhangwagendirect.nl. Hier een opsomming van de overige producten:

  • Banden
  • Aanhanger beveiliging
  • Hang- & sluitwerk
  • Lieren & oprijplaten
  • Lading zekering
  • Neuswielen & toebehoren
  • Remtoebehoren
  • Spatborden
  • Verlichting

Meer informatie over aanhanger onderdelen?

Op Aanhangwagendirect.nl zijn alle onderdelen voor jouw aanhanger te vinden. Als je nog een vraag hebt dan kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect. Zij geven jou het juiste advies en helpen jou de keuze makkelijker te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *