Besparen op elektrische gordijnen, gebruik je huidige gordijnen

Het is om jaloers op te worden; je bent op bezoek bij een vriend, de zon gaat onder en plotseling sluiten de gordijnen automatisch. Dat is geen magie, zij hebben gewoon een elektrische gordijnrails geïnstalleerd. Is dit een dure luxe of een betaalbare must-have? Wanneer je al mooie gordijnen hebt hangen wil je niet investeren in een compleet nieuw set elektrische gordijnen. Dat hoeft ook niet, want je kunt deze gordijnrails ook los aanschaffen. Hoe werkt dit en waarom kan dit ook voor jou de oplossing zijn? Lees snel verder om erachter te komen!

Waarom raamdecoratie automatiseren?

Voor veel mensen is het geen zware klus om tweemaal per dag de gordijnen even dicht te trekken. Toch zijn er diverse redenen om jouw raamdecoratie te automatiseren zoals:

 1. Mensen met een beperking die moeite hebben standaard gordijnen te bedienen.
 2. Gezinnen met jonge kinderen die niet juist omgaan met de raamdecoratie.
 3. Dieren in huis die verstrikt kunnen raken in touwtjes van rolgordijnen.
 4. Reizigers die vaak van huis zijn en de woning er bewoond uit willen laten zien.
 5. In combinatie met een smart home of domotica woning.

Je kunt zelf vast nog meer redenen bedenken. Het is dus zeker niet zomaar een “luxe artikel”.

Voordeel van alles-in-één elektrische gordijnen

Wanneer je voor een alles-in-één oplossing kiest hoef je alleen de maten te bepalen en je bent klaar. Dat is ideaal natuurlijk. Vaak zijn het systemen met rolgordijnen, maar ook andere stijlen zijn mogelijk. Het Franse bedrijf Somfy biedt een breed scala aan alles-in-één systemen die je direct online kunt bestellen, of via een verkooppunt als je nog vragen hebt over deze producten.

Voordeel van een losse elektrische gordijnrails

Wanneer je reeds prachtige raamdecoratie hebt hangen, of jouw favoriete kleur zit er nét niet bij, dan kun je ook een losse elektrische gordijnrails bestellen. Dezelfde Somfy die we net al noemde verkopen ook losse rails met ingebouwde motor. Zo kun je flink wat geld besparen, het is dan niet nodig om voor een goedkoop totaalsysteem te kiezen dat wellicht na de garantie kuren vertoont. De gordijnrails is immers het deel van dit systeem waar je beter niet op bezuinigt.

Soorten gordijnen

In principe is er voor ieder type gordijn een oplossing. Je moet naast de werking ook rekening houden met de plaatsing. Zo kun je rolgordijnen ook op kantelramen plaatsen, hangende gordijnen van stof kun je niet op een hoek vastzetten.

 • Gordijnen met een plooi: Dit zijn de klassieke gordijnen, dankzij de plooi valt de stof prachtig. Daarnaast is de akoestische demping ook optimaal.
 • Lichtdoorlatende siergordijnen en vitrage: Ook transparante glasgordijnen kun je elektrisch laten bedienen. Omdat deze gordijnen doorgaans licht van gewicht zijn hoeft de motor niet zo krachtig te zijn.
 • Volledig verduisterende raamdecoratie: Wanneer je de ruimte volledig wilt verduisteren zijn rolgordijnen ideaal, omdat het doek strak langs de plint hangt.
 • Horizontale en verticale raamdecoratie: Er zijn verschillen in elektrische gordijnrails die een gordijn horizontaal of verticaal openen of sluiten. Let op dat je het juiste systeem aanschaft.

Niet ieder systeem is hetzelfde

Naast de prijs van elektrische gordijnrails zullen ook de functies verschillen. Zo heb je systeem die werken vanaf het lichtnet, en systemen die werken met een ingebouwde accu. Er zijn ook fluisterstille producten die ideaal zijn in de slaapkamer. Sommige modellen zoals de IKEA Kadrilj en Fyrtur (nog niet leverbaar) leveren alleen standaard maten om de prijs laag te houden, als je op zoek bent naar maatwerk kun je beter voor een merk als Somfy kiezen. Die verkopen rails op maat, met en zonder gordijnen. Ook de koppeling met een huisautomatiseringssysteem of domotica is niet bij ieder merk hetzelfde.

4 mogelijkheden met elektrische gordijnrails

 1. Op afstand bestuurbaar: Met een knop aan de muur, een afstandsbediening, met een mobiele telefoon of tablet kun je de gordijnrails bedienen. Kies voor een model dat niet werkt met infrarood, want dan moet je altijd op een oogje mikken. Ultrasoon of via wifi werkt beter.
 2. Instelbaar met tijdklok: Je hoeft niet eens meer op een knop te drukken, stel gewoon een tijdklok in en je bent klaar.
 3. Automatisering met sensoren: Als het even betrekt in de middag, of wanneer de dagen korter worden kan een lichtsensor uitkomst bieden.
 4. Buiten de woning gebruiken: Met name de geautomatiseerde opties zijn ideaal om de woning er bewoond uit te laten zien wanneer je op vakantie bent. Daarnaast kun je met een app in combinatie met een smart home systeem jouw gordijnen overal ter wereld bedienen. Je kunt uiteraard ook jouw ouders of grootouders een handje helpen zonder fysiek aanwezig te zijn.

Ook als je mooie gordijnen hebt hangen is het mogelijk om de raamdecoratie te automatiseren. Informeer naar de mogelijkheden bij een specialist in elektrische gordijnen (https://www.poweredblinds.nl/elektrische-gordijnrails/).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *