Een schapenhek heeft geen onderhoud nodig

Onze haag had de buxusmot niet overleefd en dus was het hoog tijd voor wat anders in de voortuin. Mijn man wilde graag een nieuwe groene haag; mijn voorkeur ging uit naar een schapenhek.

Over smaak valt niet te twisten, maar over de voor- en nadelen van beide opties viel nog wel te discussiëren. Wat de doorslag gaf? Het feit dat kastanjehout van nature beschermd is tegen vocht en weersinvloeden en geen onderhoud nodig heeft. Tja, dat was wel aantrekkelijk argument natuurlijk.

Nu werk ik vlakbij Adéquat en daar hebben ze het grootste assortiment schapenhekken op voorraad. Ik was niet helemaal zeker van de hoogte en de latafstand, dus besloot ik op weg naar huis even langs te gaan om het in de showroom te bekijken.

Ik koos een Frans schapenhek 80 cm hoog met lat-afstand 4 cm. Vijftien meter had ik nodig, een paar palen, schroeven en ik nam ook een grondboor mee. Het paste allemaal met gemak in mijn kleine autootje en ik kreeg nog 7 % afhaalkorting ook!

Een schapenhek plaatsen? Dat kan iedereen!

En zo stonden we zondagochtend in de tuin. “Wat is het plan?” vroeg mijn man. “Gewoon met de grondboor wat gaten maken, palen erin, hekwerk er tegenaan schroeven en klaar. Het is écht niet moeilijk.” Ik had goed geluisterd naar de verkoper.

“Hoe diep moeten die palen?” vroeg mijn man.

“Ze adviseren om de bovenkant van de paal gelijk te laten lopen met de bovenste draad van het hekwerk”, zei ik.

“Hoezo”, vroeg mijn man kritisch. “Waarom zou je het hekwerk niet gelijk zetten aan de punten?”

Mijn man zat inmiddels op de site naar foto’s van verschillende schapenhekken te kijken. “Ik ga de palen op de hoeken gelijk met de punten zetten en de tussenpalen gelijk met de bovenste draad.” Ik besloot niet verder te vragen, maar knikte: Prima, wat jij wil!

Frans Schapenhek en kastanjehouten palen

Mijn man ging aan de slag en ik bood voor de vorm nog even mijn hulp aan, maar hij en ik weten ook wel dat daar mijn kwaliteiten niet liggen. Het ging allemaal heel voorspoedig. In no-time stonden de palen op de gewenste hoogte en kon het hekwerk er tegenaan. Op dat moment werd ik erbij geroepen. Of ik een idee had hoe het nu verder moest.

Op de  installatie-video op de site van Adéquat had ik gezien dat je de eerste lat van het hekwerk met schroeven op de eerste paal vastzet. Vervolgens rol je het hekwerk uit langs de palen en met een spa span je het hekwerk mooi straks op en dat fixeer je dan weer met schroeven.

Het voert te ver om te stellen dat het een ‘werkje van niks’ is, maar ook mijn man moest toegeven dat het een stuk makkelijker was dan hij vooraf dacht. Het staat er prachtig bij! Fijn gevoel dat we hier de komende 15 tot 20 jaar niet meer naar hoeven om te kijken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *