Eenvoudig communiceren op de bouwplaats

Waar je ook werkt, goede communicatie is altijd belangrijk. Dit is nodig om de dagelijkse werkzaamheden op rolletjes te laten lopen, maar ook met het oog op veiligheid. Bijvoorbeeld op een bouwplaats. Dit kan soms een uitdaging zijn door al het lawaai van de verschillende machines. Hierdoor kan er wel eens miscommunicatie ontstaan of is het bijna onmogelijk om direct toezicht te houden.

Bedrijfsongevallen voorkomen

Volgens het RIVM krijgen meer dan 200.000 werknemers jaarlijks te maken met een bedrijfsongeval. Oorzaken hiervan zijn het gebrek aan direct toezicht en de werknemers zijn niet voldoende op de hoogte van de veiligheidsrisico’s. Ook zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom moet de leidinggevende op elke bouwplaats zorgen voor de verplichte veiligheidsvoorzieningen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar het is ook belangrijk om snel en eenvoudig te kunnen communiceren met je collega’s op de bouwplaats. In dit geval bieden portofoons uitkomst. Je drukt de knop in, praat tegen je collega en krijgt snel weer antwoord.

Welke portofoon kies jij?

Wanneer je op zoek gaat naar de meest geschikte portofoon voor op jouw bouwplaats, kan je wellicht te maken krijgen met keuzestress. In het brede assortiment van tegenwoordig vind je ontzettend veel verschillende modellen: een smartportofoon, een ‘ouderwetse’ walkie talkie, een Kenwood portofoon en ga zo maar even door. Neem daarom gerust even de tijd om je te oriënteren. Onze tip? Ga in ieder geval op zoek naar een set van vier portofoons of meer, zodat je contact kan houden met iedereen op de bouwplaats.

Etherdiscipline

Nadat je de portofoons hebt ontvangen, is het nog noodzaak om ze op de juiste manier te gebruiken. Dit valt ook wel onder ‘etherdiscipline’, zoals Ellie Lust het tijdens haar deelname aan het populaire programma ‘Wie is de Mol?’ ook wel noemde. Maar wat houdt dit nou precies in? Zorg in ieder geval dat je elkaar uit laat spreken, wacht tot het bericht bij de ander is aangekomen of juist nog herhaling nodig heeft, druk niet tegelijk de knop in en sluit het gesprek duidelijk af met het woord ‘over’. Wees daarnaast ook voorzichtig met het uitwisselen van gevoelige informatie via dit communicatiemiddel, omdat een buitenstaander wellicht met zijn portofoon kan inhaken op dezelfde frequentie en het gesprek afluisteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *