Het verschil tussen een plotter en een printer

Het woord plotter is geen veelvoorkomend woord. Ik, als de schrijver van deze blog, moest toch even mijn vriend Google om hulp vragen. Het woord printer is daarentegen wel het woord dat het gros van de mensen kent. Iedereen heeft wel eens een printer gebruikt of heeft er tegenwoordig eentje thuis staan. Een printer heeft meer een alledaags gebruikspatroon, een plotter daarentegen heeft een meer specifiek en technisch printpatroon. Een plotter is dan ook vaak te vinden bij de volgende bedrijven, architectenbureaus, bouwbedrijven, elektriciens en winkelketens. Een plotter is als het ware een meer volledige printer die meer verschillende opties heeft. Zo kan een plotter vaak printen in A4, A3, A2, A1 en A0 formaat. Deze formaten zijn vaak nodig voor technische tekeningen en bijvoorbeeld reclame posters.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een plotter?

Wat het belangrijkste is bij het kiezen van een plotter is de reden waarom je er een gaat aanschaffen. Ga je bijvoorbeeld reclameposter printen of juist technische tekeningen? Net zoals elk ander product hebben plotters ook hun eigen specifieke kwaliteiten. Natuurlijk zijn deze verschillen niet gigantisch groot maar het kan je uiteindelijk keuze wel beïnvloeden! Keuzes zoals zwart/wit of full colour printen zijn daar goede voorbeelden van. Daarbij zijn de grootte van het apparaat en de ondersteunde papierformaten ook van belang. Een belangrijk onderdeel dat vaak wordt vergeten bij de aanschaf van printen zijn de onderhoudskosten. Een printer/plotter kan in de aanschaf goedkoop zijn maar de onderhoud kan daarentegen ontzettend duur zijn. Het vervangen van de cartridges kan in de kosten dan ook flink verschillen per plotter. Er zijn bijvoorbeeld ook printers en plotters die inkt verbruiken tijdens de onderhoudsroutines. Deze inkt is daarna niet meer te gebruiken en die kosten kunnen op de lange termijn flink oplopen. Goed opletten dus!

Keuzehulp voor de juiste plotter

Als je op zoek bent naar een goede plotter is het van belang dat deze voldoet aan alle verwachtingen en behoeften. Het moet de investering waard zijn! Een goede keuzehulp voor plotters is dan ook zeker geen overbodige luxe! Een plotter is een flinke investering en je hebt natuurlijk specifieke wensen. Door het gebruik van de genoemde keuzehulp wordt er op structurele wijze gevraagd wat je wensen en behoeften zijn. Deze keuzehulp laat vervolgende de plotters zien die het beste aansluiten bij jouw behoeften.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *