Het zelf inmeten van een steektrap

Een steektrap is een van de eenvoudigste trappen. Een steektrap is eigenlijk een trap zonder bordessen, kwartslagen of andere toevoegingen. Deze eigenschappen zorgen er dus voor dat de steektrap uitermate geschikt is voor een bouwpakket. Het fijne is dat je op deze manier kosten bespaart voor montage en de trap zelf. Bouwpakketten zijn ook in verschillende houtsoorten beschikbaar. Veel voorkomend zijn dennenhout, beukenhout en eikenhout. De kwaliteit is dus zeker niet minder als je kiest voor een bouwpakket! Je wilt een trap bestellen? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten welke maat je nodig hebt. Deze kun je zelf inmeten, omdat deze trap waarschijnlijk in een eenvoudige situatie komt te staan en omdat het een vrij simpele trap is. Welke maten heb je nodig om verder te zoeken? Dat kun je hier lezen!

Trapgat:

Het trapgat geeft eigenlijk de maat van het gat in het plafond waar de trap onder/in moet komen. Het trapgat is in de meeste gevallen al gemaakt. Blijkt het niet zo te zijn? Dan kun je als eerst de andere maten bekijken en je trapgat aanpassen op de trap.

Hoogte van de trap:

Dit wordt omschreven als de hoogte van vloer tot vloer. Neem als voorbeeld het meten vanaf de vloer op de eerste verdieping tot aan de vloer op de tweede verdieping.

De uitval van de trap:

Hier bedoelen wij uit te leggen hoever de trap de kamer/gang in komt. Hierbij meet je vanaf de muur tot aan het begin van de trap. Ook is het mogelijk dat een trap helemaal niet tegen een muur aan komt. Dan kun je ook bekijken waar de trap boven het trapgat raakt. Daar ga je recht naar beneden, omdat dit het begin van je trap is. Dan moet je kijken naar hoe ver je naar voren kunt zodat je op een mooi punt de trap op kunt lopen.

Breedte van de trap:

De breedte is uiteraard heel belangrijk bij het kiezen van een trap. Als dit niet goed is zal je problemen krijgen met het trapgat. De breedte van de trap is de breedte van de treden plus de zijkanten en ook eventueel de leuning als deze gemonteerd worden op de buitenkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *