Hier moet je opletten bij het aanschaffen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering voor iedereen die wil verduurzamen of kosten wil besparen. Het installeren van zonnepanelen op je woning is een slimme manier om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar waar moet je opletten bij de aanschaf? In dit artikel geven we je tips.

Een zonnepanelen installatie

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt via een proces waarbij fotovoltaïsche cellen worden gebruikt om de energie van de zonnestralen om te zetten in elektriciteit. De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen kan vervolgens worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, variërend in prijs en efficiëntie. Monokristallijne panelen zijn over het algemeen de duurste, maar hebben ook de hoogste efficiëntie. Daarnaast is het mooi meegenomen dat ze volledig zwart zijn en dus esthetisch verantwoord. Polykristallijne panelen zijn iets goedkoper en hebben een iets lagere efficiëntie en een blauwe celkleur. Ze worden vaak op platte daken geplaatst. Dunnefilm panelen de minst dure optie zijn en hebben als eigenschap om minder direct zonlicht toch goed om te kunnen zetten.

De geschiktheid van het dak

Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te kijken of je dak geschikt is. Zonnepanelen werken het best wanneer ze zijn blootgesteld aan direct zonlicht gedurende de dag. Als je dak wordt overschaduwd door bomen of gebouwen, kan dit de efficiëntie van de zonnepanelen beperken. Daarnaast is het belangrijk je dak stabiel genoeg is, vrij is van asbest en het een goede ligging heeft (tussen oost en west). 

De hoeveelheid zonnepanelen

Het is ook belangrijk om te kijken naar de omvang van het project en het budget dat je beschikbaar hebt. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen in Hoogeveen op je dak? Laat je dan door een ervaren installateur helpen bij het bepalen van het juiste aantal panelen. Daarvoor is het handig dat je je jaarlijkse energieverbruik weet en de afmetingen van je dak. Op basis daarvan wordt er een berekening gemaakt.

De geschiktheid van de meterkast

Nu je weet of je dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het goed om ook even stil te staan bij de meterkast. Het is belangrijk dat je de juiste hoofdaansluiting hebt voor het installeren van zonnepanelen. Heb je nog een 1-fase aansluiting? Dan is het aan te raden deze te vervangen voor een 3-fase.

Kortom, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Maar het investeren in zonnepanelen resulteert in een kostenbesparing op lange termijn. Je bent namelijk minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien draag je bij aan een schonere en duurzame wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *