Hoe kun je schimmel in huis voorkomen

Hoe kun je schimmel in huis voorkomen?

Schimmel in huis is erg onwenselijk. Het is niet alleen lelijk en vies, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de oorzaken van schimmel zodat je weet hoe je dit kunt voorkomen. Ik som graag een paar van de meest voorkomende problemen voor je op.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in veel huizen. Het ontstaat wanneer muren in contact staan met de grond en met grondwater. Normaal gesproken horen deze muren en de fundering ervan behandeld te zijn tegen vocht. Een soort folie over het metselwerk zou de muren waterdicht moeten maken. Helaas is dit soms niet goed aangebracht of is deze beschermlaag helemaal niet aanwezig. Dan kan het water omhoogtrekken door de muur en kunnen er grote schimmelproblemen ontstaan. Dit probleem is helaas lastig te herkennen en ook lastig te verhelpen. Hiervoor zul je waarschijnlijk een professional in moeten huren.

Slechte ventilatie

Een ander veel voorkomend probleem wat gelukkig iets makkelijker op te lossen is, is slechte isolatie. Vaak in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Het vocht komt nu dus niet per se van buitenaf maar van binnenuit. Als je deze ruimtes na gebruik niet goed ventileert of niet goed kunt ventileren, blijft het water staan en kan het nergens heen. Dit is een ideale broedplaats voor schimmels. Dit kun je al oplossen door een raam open te zetten en zelf al wat af te drogen. Zo blijft er minder water staan en ventileer je het overige vocht weg. Als je geen raam kunt openen zou er een goed ventilatiesysteem aanwezig moeten zijn. Als je deze niet hebt is het het echt waard om hierin te investeren, anders is het vragen om problemen, vooral in de badkamer. Ook in de kelder is ventilatie erg belangrijk. Als je twijfelt of gebrek aan ventilatie een probleem is in jouw woning kun je hier professioneel advies voor vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *