Hoe leg je laminaat? Wij geven je tips!

Iedereen heeft wel een laminaatlegger in de familie of vriendenkring. Maar wil je niet veel liever zélf een laminaatlegger worden? Wil je alles weten over luchtvochtigheid van een kamer voordat je laminaat legt. Wil je weten waar je op moet letten? En wat er gebeurt als het laminaat gaat ‘werken’? Dan is deze blog voor jou! 

Allereerst is het goed om te weten dat laminaat moet wennen aan de ruimte waar het straks gaat liggen. Dat klinkt dramatischer dan dat het klinkt, maar we bedoelen hiermee dat het hout moet wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zet niet de verwarming ineens hoger, maar kies voor de reguliere temperatuur. Waarom doe je dit? Zodat het hout straks niet gaat schuiven en je geen kieren ongelijkheden krijgt. Zorg ervoor dat het hout 48 uur in de kamer ligt voordat je gaat beginnen. Dan heb jij mooi nog even tijd om deze blog uit je hooft te leren. 

Aan de slag! 

Kies een goede ondervloer uit. Een goede ondervloer heeft vaak een TNO-certificaat. Dit betekent dat het goed geïsoleerd is, maar ook dat de demping goed is. Dit is vaak belangrijk wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont. Leg de ondervloer neer en plaats de afstandshouders. Dit zijn blokjes die ervoor zorgen dat tussen het laminaat en de muur minimaal 1 centimeter overblijft. 

Tip 1: leg het laminaat in de lengte van de kamer, hierdoor lijkt de ruimte groter. 

De eerste plank

Dit is altijd een spannend moment: de eerste plank. Begin altijd in een hoek en leg de planken met de groefzijde tegen de muur aan. Hierdoor kun je direct de volgende rij planken met de meszijde klikken. 

Tip 2: gebruik meerdere pakken laminaat door elkaar heen, hierdoor voorkom je kleurverschil. 

Laminaat zagen

Nu kun je niet laminaat leggen zonder laminaat te zagen. Dat betekent dat je moet gaan afkorten. Kies daarom voor een goede laminaatsnijder. Dit zorgt ervoor dat de toplaag intact blijft en het is vaak stofvrij. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. En dat wil je natuurlijk! 

Tip 3: gebruik voor de nieuwe baan altijd het stuk dat je net hebt afgekort. Behalve als het stuk kleiner is dan 30 cm. 

Aftekenen

Hoeken en leidingen zijn lastig, behalve als je het goed aftekent. Hierdoor verwijder je precies die delen die wegmoeten. Zie het als een soort puzzel. Een zweihaak of verstekbak kunnen je hierbij helpen. Net zoals een contourmal. Waarom het jezelf lastiger maken dan nodig is, toch? 

De laatste baan

En dan: de allerlaatste baan. Er komt een moment dan is deze kamer af. Het enige wat je nog hoeft te doen is de allerlaatste baan neer te leggen. Vaak is deze baan korter dan de breedte van de plank. Hoe dit het beste doet? Met een laminaat inpassen. Zo leg je de planken precies bovenop de laatste baan die je al hebt neergelegd. Met een tweede plank schuif je de bovenste plank tegen de muurzijde aan. Aftekenen, zagen en neerleggen maar!

Extra tip: heeft je laminaat vuile groeven? Houd een goede stofzakloze stofzuiger bij de hand zodat je altijd kleine stukjes vuil weg kan zuigen. Anders klikken de delen niet goed in elkaar. 

Het leggen van laminaat is misschien zo op papier niet het allerlastige klusje. Maar het beste dat werkt is vooral veel doen!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *