Hoe maak je een energiezuinige zolder?

De manier waarop je zolder warmte vasthoudt of afgeeft, kan van invloed zijn op uw hele huis, en het implementeren van een eenvoudige reeks oplossingen kan je zolder energiezuiniger maken. Energiezuinige isolatie, hoewel een belangrijke overweging, is eigenlijk slechts één oplossing voor problemen met verwarming en koeling op zolder. Afhankelijk van je locatie, de grootte van de zolder en de helling van het zolderdak, zijn verschillende oplossingen mogelijk.

1. Installeer energiezuinige ventilatie om de luchtcirculatie op de zolder te verbeteren

Door een zolder te ventileren, kan er in de winter buitenlucht naar de zolder stromen en in de zomer een ontsnappingsroute voor warme lucht. Het lijkt misschien vreemd om in de winter koude lucht in huis te laten komen, maar een koude zolder verkleint het risico van opstijgende hitte en smeltende sneeuw op het dak. Gesmolten daksneeuw bevriest vaak opnieuw in gootsystemen, waardoor ijsdammen ontstaan ​​die daken kunnen beschadigen en tot waterschade aan de binnenkant kunnen leiden.

Een goede ventilatie is ook belangrijk in de zomermaanden, wanneer de warmte van de woning naar de zolder stijgt. Hete lucht op zolder kan dakshingles van onderaf verwarmen, waardoor het risico op dakschade toeneemt. Hete, vochtige lucht op zolders kan er ook voor zorgen dat vocht zich ophoopt, wat kan leiden tot schimmel of meeldauw.

2. Installeer stralingsbarrières op de zolder

Een stralingsbarrière op zolder helpt de elektromagnetische overdracht van warmte te voorkomen. Een stralingsbarrière op zolder is gemaakt van een sterk reflecterend materiaal dat aan één of beide zijden van een substraat is gemonteerd. Aluminium is de meest voorkomende keuze voor het reflecterende materiaal, terwijl karton, multiplexplaten, kraftpapier en plastic films vaak worden gebruikt voor de ondergrond.

Een stralingsbarrière op zolder zorgt voor de juiste zoldertemperatuur door stralend licht terug te reflecteren zoals het is gekomen – of het nu van buiten zonlicht is of van warmte die uit uw woonruimtes komt. De beste stralingsbarrière wordt loodrecht op de inkomende stralingswarmte geïnstalleerd, omdat stralingswarmte zich in rechte lijnen verplaatst.

3. Koop een zoldertrap van goede kwaliteit

Een zoldertrap aanschaffen van goede kwaliteit, mag absoluut niet onderschat worden. Een goed isolerende zoldertrap zal enorm veel warmteverlies tegengaan. Wilt u daarom ook een goede zoldertrap kopen? Kijk dan eens bij de zoldertrapshop.be.

4. Dicht scheuren af om luchtlekken op zolder tot een minimum te beperken.

Luchtlekken op zolder zijn scheuren, gaten of andere zwakke punten waar lucht het huis kan binnenkomen of verlaten. Als dit niet is opgelost, kunnen luchtlekken op zolder warme lucht lekken tijdens de winter en koele lucht in de zomer. Zolderlekkages kunnen ook aanknopingspunten bieden voor ernstige waterschade. Het dichten van scheuren en lekken in uw huis en zolder is een van de beste manieren om uw energierekening onder controle te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *