Hoe Werken Reduceerventielen?

Compressoren worden uitgerust met reduceerventielen, maar wat doen deze precies? En wat kan je ermee? Een reduceerventiel wordt ook drukregelaar genoemd, want in principe regel jij de druk die jij benodigd bent voor de werkzaamheid. Het reduceerventiel is te herkennen aan bijvoorbeeld een rode of zwarte knop op Airpress compressoren.

Inschakeldruk instellen

Reduceerventielen zorgen voor een constante druk die jij hebt ingesteld. Door te draaien aan de knop stel je de gewenste inschakeldruk in. De compressor gaat pas pompen wanneer de druk is bereikt en stopt wanneer het drukvat vol is met perslucht. Dit herhaalt zich totdat je zelf de compressor helemaal uitschakelt. Door de werking van een klep die gecorrigeerd wordt door een membraan en veer, wordt de druk ingesteld. De hogere toevoer aan druk wordt door het reduceerventiel verlaagd naar de gewenste druk. Op elk reduceerventiel vind je een manometer waarop je de ingestelde druk afleest.

Reiniging combinatie

Drukregelaars zijn verkrijgbaar als enkel regelaar met één of twee snelkoppelingen, maar er zijn ook reduceerventielen met reiniging combinatie, zodat olie en water wordt gescheiden van de perslucht. Deze combinatie past onder andere op LM/KM modellen in de blauwe serie en HK/HL modellen in de groene serie. Water en olie kan je aftappen door middel van de aftapkraan onder de compressor.

Waar let ik op bij de aankoop van een reduceerventiel?

Reduceerventielen zijn te verkrijgen in diverse soorten en maten. Bij aankoop van een reduceerventiel moet je denken om:

  • De aansluiting, wat de ingangsdruk is vanuit de compressor;
  • De hoeveelheid aan perslucht dat door het reduceerventiel moet stromen in liters per minuut.

Denk erom, verwar een reduceerventiel niet met een drukschakelaar of veiligheidsventiel. Deze twee producten zijn totaal niet te vergelijken met een reduceerventiel, maar werken wil in combinatie met het. Met de drukschakelaar zet je de compressor namelijk aan of uit. Ook zal de drukschakelaar de compressor weer automatisch aan- en uitzetten wanneer de ingestelde werkdruk wordt bereikt. Het veiligheidsventiel is gemaakt om een hoge druk in het drukvat te voorkomen. Het ventiel zal automatisch open gaan wanneer er een te hoge druk ontstaat in het drukvat, waardoor ontploffing van het drukvat voorkomen wordt. Op iedere Airpress compressor is een drukschakelaar en veiligheidsventiel aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *