Kan ik mijn bestaande vloer isoleren zonder kruipruimte?

Kan ik mijn bestaande vloer isoleren zonder kruipruimte?

Krijgt u het maar niet warm in huis terwijl de verwarming op volle toeren staat te draaien? Dan kan het zijn dat uw woning niet goed geïsoleerd is. Zeker als de woning al wat verouderd is, is de kans erg aannemelijk dat er wat aan isolatiemateriaal ontbreekt.
Maak eens een ronde door de woning om te weten of er isolatie is aangebracht. Begin bij het dak, daar is het namelijk het moeilijkst te controleren. De vloer is het lastigst, zeker als er geen kruipruimte onder de vloer is.

Dak- en muurisolatie controleren

Dakisolatie kan aan de binnenkant en buitenkant van woning gemonteerd zijn. Zowel bij een platdak als een hellend dak. Bij een hellend dak kunt controleren of er geïsoleerd is door aan de buitenkant een dakpan op te tillen. Daaronder moet namelijk het isolatiemateriaal geplaatst zijn. Aan de binnenkant moet u de aan de achterkant van de schotten kijken. Daar is meestal steen- of glaswol tegenaan bevestigd.

Bij een platdak moet op de dakbedekking het isolatiemateriaal zichtbaar zijn. Via de binnenkant is het wat lastiger controleren. Dit kunt u doen door een ventilatiekoker of een rooster op te tillen om te controleren of het isolatiemateriaal aanwezig is.

Muurisolatie zit meestal in de spouwmuren. Vanaf 1976 zijn spouwmuren verplicht. Een woning die gebouwd is voor 1920 heeft in ieder geval geen spouwmuur. Is uw woning tussen deze jaartallen gebouwd? Dan kunt u het controleren door langs de buitenkant van de woning te controleren of er boorgaten aanwezig zijn.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt meestal aangebracht in de kruipruimte. U kunt dus gemakkelijk controleren of er isolatie onder de vloer ligt door in de kruipruimte te duiken. Maar niet iedere woning heeft een kruipruimte. Hoe kunt u dan toch controleren of er isolatie is aangebracht?

In sommige gevallen kan het niet. Bij de bouw van woningen zonder kruipruimte wordt haast altijd beton gestort over het isolatiemateriaal en moet u dus goed terugkijken in de documentatie over uw woning. U kunt altijd nog isolatiemateriaal aanbrengen op de betonvloer. Hierdoor weet u zeker dat de vloer goed geïsoleerd is.

Dit kunt u doen door PIR isolatie op de betonvloer te plaatsen en daarover de afwerklaag neer te leggen. PIR is hier uitermate geschikt voor omdat het het dunste materiaal is dat te verkrijgen is en toch een zeer goede isolatiewaarde heeft.

Het enige nadeel van het plaatsen op de betonvloer, is dat de vloer ook een aantal centimeter hoger komt te liggen. Hierdoor kan het zijn dat uw aanrecht wat aan de lage kant is voor u of dat de deuren niet meer goed dichtkunnen. Bekijk dus altijd goed naar de mogelijkheden en laat u eventueel vooraf goed adviseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *