Kunststof in de bouw branche

In de bouw branche is kunststof tegenwoordig onmisbaar voor de energietransitie en om de klimaatdoelstellingen te behalen. Kunststof is beschikbaar in de vormen plaat, staf, buis of folie.

In de bouw sector wordt kunststof toegepast als kozijnen maar ook in vloerverwarming en warmtepompen. Kunststof buis wordt vaak gebruikt voor isolatiemateriaal en leidingsystemen (watertransport). Jaarlijks wordt er zo’n 10 miljoen ton kunststof toegepast in de bouw.

Recycling

Met de kennis van nu is het mogelijk om kunststof beter te recyclen. Dit maakt dat het materiaal aan het einde van de levensduur weer te recyclen is en waar mogelijk weer kan worden ingezet. De ontwikkelingen hierin gaan razendsnel. Zo wordt er komende jaren extra geïnvesteerd in chemische recycling.

Eigenschappen kunststof

Dankzij de lange levensduur van kunststof zijn vrijwel alle kunststoffen duurzaam. Daarnaast beschikken kunststoffen over diverse andere unieke eigenschappen. Denk aan:

–          Isolerende eigenschappen

–          Chemische resistentie

–          Antistatische eigenschappen

–          Thermische bescherming

–          UV bestendigheid

–          Licht in gewicht

–          Geen roest

–          Veelzijdigheid

Per type kunststof verschillen deze eigenschappen weer en verschillen de toepassingen. In de bouwbranche zijn gevelplaten zoals HPL ook zeer bekend. Deze platen zijn zeer goed te onderhouden, zijn goed schoon te maken en weersbestendig.

Kunststoffen zijn uitstekend te bewerken

De meeste kunststofsoorten zijn uitstekend te bewerken. Zo behoren zagen, frezen, verspanen, water- en lasersnijden allemaal tot de mogelijkheden. Veel kunststoffen kunnen ook verlijmd worden. Bij kunststoffen die een apolair oppervlak bezitten, is het verlijmen een stuk lastiger. De koppelingen binnen deze kunststof leidingen worden vaak gelast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *