meerwerklijst

Meerwerklijst bij een nieuwbouwproject, waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuwbouwproject koopt, zal er waarschijnlijk een meerwerklijst voor je klaarliggen. Dit zijn extra voorzieningen die meegenomen worden in de constructie van de woning, zoals extra bedrading of speciale leidingen. Je kunt in de meeste gevallen deze lijst tijdens de bouw nog volop aanpassen. Waar moet je op letten?

Bekijk de lijst

Voordat je tekent voor een nieuwbouwproject is het aan te raden om goed de meerwerklijst te bekijken. Hier zullen flink wat dingen instaan waarvan je misschien al dacht dat ze inbegrepen waren in de prijs. Wanneer je deze lijst kent en nog niet hebt getekend, kan je mogelijk nog onderhandelen over de prijs. Als er onduidelijke dingen op de lijst staan waarvan je niet zeker bent, zorg dan dat je hier achter komt. Dan kun je het weghalen of juist uitbreiden. Het is zonde om teveel te betalen voor dingen waar je eigenlijk geen profijt bij hebt. Bepaalde aanpassingen aan een huis zijn moeilijker en duurder als je ze uitvoert nadat de bouw al klaar is.

Onderhandel de prijs

Bij de meerwerklijst heb je als koper best veel invloed op wat je betaalt. Uiteraard kun je de lijst aanpassen, maar ook de prijs van de taken zelf. Voor sommige dingen betaal je standaard veel te veel als je het zomaar accepteert. Je kunt ook sterker onderhandelen over de prijs met het bouwbedrijf als je dit samen met andere kopers doet.

Maak een minderwerklijst

Naast een meerwerklijst, waarin additionele werkzaamheden staan, is er ook de minderwerklijst. Deze omvat alle dingen waar het bouwbedrijf van jouw geen rekening mee hoeft te houden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een compleet lege badkamer aangeleverd te krijgen. Dit zorgt voor bepaalde vergoedingen, eigenlijk korting op de bouw omdat je minder werkzaamheden uit laat voeren. Als je toch van plan was zelf een badkamer te bouwen, kan dat mooi meegenomen zijn.

Opleveringsrapport

Wanneer je de meerwerklijst helemaal naar tevredenheid hebt ingedeeld en de bouw uitgevoerd is, zal je al het werk moeten checken en dit opnemen in het opleveringsrapport. Zo weet je zeker dat de wensen waar jij je voor hebt ingespannen ook echt zo aanwezig zijn in jouw nieuwe woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *