Op welke manieren kunt u uw huis uitbreiden?

Heeft u ruimte tekort in huis? Komt er een kleine aan en heeft u echt een extra slaapkamer nodig? Of is met zijn tweeën koken niet mogelijk omdat de keuken te klein is? Misschien past er geen grote bank in de woonkamer en is het altijd erg krap als er visite komt? Er zijn verschillende redenen om uw huis uit te breiden. Voor verschillende redenen, zijn ook verschillende manieren. De Aanbouw Expert vertelt u op welke manieren u uw huis uit kunt breiden.

Aanbouw of uitbouw?

Bij het uitbreiden van een woning denken mensen al snel aan een aanbouw of uitbouw. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt alsof ze hetzelfde betekenen, maar dat is feitelijk niet het geval. Bij een aanbouw wordt er een volledig nieuwe constructie gerealiseerd aan een bestaand pand. Bij een uitbouw gaat het enkel om het vergroten van de bestaande ruimte, zoals een woonkamer of keuken. Een aanbouw of uitbouw is de meest voorkomende vorm van woninguitbreiding. U kunt ervoor kiezen om deze aan de voorkant te doen om bijvoorbeeld de woonkamer uit te breiden, of juist aan de achterkant voor een grotere keuken of eetkamer. Tot een diepte van 4 meter en een hoogte van 5 meter kan een aanbouw in de meeste gemeenten vergunningsvrij gezet worden, maar controleer dit wel eerst.

Dakopbouw of dakkapel?

Is de ruimte beneden geheel naar wens, maar zou u boven liever wat meer ruimte hebben? Dan kunt u kiezen voor een dakopbouw. Wanneer u een plat dak hebt, wordt een dakopbouw erg makkelijk. Een dakopbouw zorgt al snel voor 30% meer ruimte in huis! Een dakopbouw op een plat dak wordt vaak gebruikt als extra slaapkamer. Daarnaast kan dit ook gebruikt worden als opbergruimte, zodat u een andere ruimte weer leeg kan krijgen en als slaap- of hobbykamer kan gebruiken. Heeft uw huis geen plat dak, maar zou u boven wel graag meer ruimte hebben? Dan heeft u in principe twee opties:

  • Heeft u een garage met een plat dak? Dan kunt u daar ook een dakopbouw op laten zetten. Deze kan zelfs gebruikt worden als slaapkamer, als dit op de juiste manier geïsoleerd wordt. Vaak wordt dit dan gebruikt als extra opbergruimte of hobbykamer.
  • Heeft u ook geen garage met plat dak, dan kunt u wel een dakkapel laten zetten op uw schuine dak. U zal versteld staan hoeveel extra ruimte dit geeft. Dit kan een loze kamer zomaar omtoveren tot een slaapkamer.

Andere opties: serre, garage, erker of schuur

Daarnaast zijn er nog veel andere opties voor het uitbreiden van uw woning. Wilt u bijvoorbeeld graag de tuin in huis halen en in de zomer nog lekker buiten kunnen zitten, ook als er een buitje valt? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een serre. Een gezellige hoek creëren, wat meer ruimte aan uw woonkamer geven en wat meer karakter aan uw huis? Dan kiest u voor een erker. Gaat u voor meer opbergruimte en een opgeruimde tuin? Dan kiest u voor een garage of schuur! De mogelijkheden voor woninguitbreiding zijn dus eindeloos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *