energielabel

Van een F naar een A++? Zo verbeter je het energielabel van jouw woning

Elke woning in Nederland heeft een energielabel. Deze geeft aan hoe zuinig de woning is binnen aspecten zoals energieverbruik en CO2-uitstoot. Zo kan je in een oogopslag zien wat de woning met het milieu doet.

Waarom het energielabel?

Het energielabel is in gebruik genomen omdat het een sterk idee geeft over wat een koper of bewoner van het huis mag verwachten. Je kunt je voorstellen dat een huis dat heel schadelijk is voor de omgeving een stuk minder waard is dan een soortgelijk huis dat veel vriendelijker is en een hogere score haalt bij het energielabel. Als je jouw huis wilt verkopen is het verplicht om een definitief energielabel te kunnen laten zien, dus wat kun je hier aan doen?

Wat kun je er aan doen?

Een energielabel neemt met veel aspecten van een woning rekening, en op veel van deze aspecten kun jij direct invloed hebben. Een aantal dingen die het energielabel al snel kunnen opkrikken:

  • Betere isolatie: Door het inzetten van dubbelglas of het isoleren van de vloeren en muren zullen jouw stookkosten over het algemeen lager zijn om een comfortabele temperatuur in jouw woning te bereiken.
  • Zonnepanelen: Omdat je voor je eigen elektriciteit zorgt en dit zelf gebruikt, zal je een stuk minder negatieve invloed hebben op het milieu.
  • Een zuinige CV-ketel: Het stoken van warm water kost veel energie. Hoe zuiniger, hoe gunstiger voor het energielabel. Kijk naar HR ketels of volledig elektrische ketels, of misschien zelfs een warmtepomp. Als je zonnepanelen hebt kun je ook kiezen voor een zonneboiler.

Het label vernieuwen

Elke woning in Nederland heeft een voorlopig energielabel. Dit is een automatische schatting, en daarbij wordt vooral gekeken naar de grootte van het huis, het bouwjaar en het type woning. Deze schatting is vaak niet helemaal accuraat. Je kunt dan een definitief energielabel aanvragen, waarbij experts de hele woning bekijken en een dieper oordeel kunnen geven over de zuinigheid. Zij checken dan bijvoorbeeld isolatie in de muren of het bezit van een bepaalde Cv-ketel. Ook is het altijd handig om leukste huistrends in de gaten te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *