verbouwen verhuizen

Verbouwen of verhuizen, wanneer is wat aantrekkelijker?

Soms heb je wel eens dat je niet meer tevreden bent over je woning. Er zijn een aantal factoren waar je niet blij mee bent of waar je je zelfs aan stoort, het beïnvloed je comfort. In die gevallen kun je eigenlijk twee dingen doen. Hetgeen verbouwen tot iets waar je wel tevreden mee bent, of in zijn geheel verhuizen naar een nieuwe woning.

Wanneer verbouwen?

Verbouwen is een hele brede optie. Je kunt eigenlijk op elke schaal jouw woning aanpassen. Van nieuwe kozijnen tot aan een hele nieuwe keuken plus extra aanbouw. Je kunt op deze manier jouw woning precies zo krijgen als jij wilt, al blijven enkele dingen zoals de algemene lay-out, voorzieningen, ligging en buurt rondom het huis uiteraard vrijwel altijd hetzelfde. Een groot voordeel van verbouwing is dat je eigenlijk altijd de waarde van jouw woning aan het opkrikken bent. Hoe meer je veranderd en verbetert, hoger de verkoopprijs als je het huis uiteindelijk gaat verkopen. Daarbij is het wel belangrijk onderscheid te maken tussen smaakgevoelige verbouwingen en waardegevoelige klussen. Een roze badkamer verhoogt niet direct te prijs, een badkamer met een extra groot bad waarschijnlijk wel.

Wanneer verhuizen?

Misschien stel je meer eisen aan jouw woning dan een verbouwing van het bestaande pand kan verrichten. Het is in dat geval misschien mogelijk om het huis volledig om te bouwen, maar vaak zijn de kosten dan vergelijkbaar en waarschijnlijk hoger dan dat je een compleet nieuw huis koopt. Dit is ook vrijwel de enige optie als je niet blij bent met de buurt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld kinderen krijgt en dan pas merkt hoe gevaarlijk de buurt is voor een spelend kind. Denk wel, verhuizen is een enorm grote onderneming. Het neemt een flinke tijd in beslag en is niet iets wat je zomaar terug kan draaien. Ga dus altijd grondig na wat je nou écht minder fijn vind aan je woning en probeer concreet op te schrijven wat je mist en wat je wilt. Zo krijg je niet dat gevoel dat na een jaar de glans van je nieuwe huis af is en je ineens realiseert dat je dezelfde problemen hebt als bij het vorige huis. Dan kun je weer opnieuw beginnen.

Voor meer handige tips ga je naar wonenwijzer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *