Vermoeden van asbest? Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

70 procent van de huizen gebouwd tussen 1945 en 1994 bevat asbest. Dit kan zich onder andere bevinden in de vensterbanken, tussen de muren, onder het dak, op het dak en in de schoorsteen. Wanneer asbest vastzit, is asbest niet per se schadelijk. Wanneer de stoffen vrijkomt in de lucht, en je de vezels inademt, kan het wel schadelijk zijn. Het kan je gezondheid verslechteren. De eerste stap die je dus moet nemen wanneer je een woning hebt met een bouwjaar. Voor 1994 is het inplannen van een asbestinventarisatie.

Type asbestinventarisatie

Er bestaan 3 types van asbestinventarisatie. Type 0 is het goedkoopste waarbij er wordt vastgesteld of er asbest aanwezig is in de woning. Je gebruikt eigenlijk alleen dit type als je wilt aantonen dat er geen asbest in je woning aanwezig is. Dit is handig als je een woning hebt tussen de 1945 en 1994 en je wilt gaan verbouwen slopen. Een specialist komt dan langs om te kijken of er asbest aanwezig is. Bij twijfel, wordt er aangeraden om een type A onderzoek uit te laten voeren, wat je 375 euro extra kost. Daarom is het aan te raden om niet automatisch te kiezen voor een type 0 onderzoek omdat dit onnodige kosten kan opleveren.

Eigen verantwoordelijkheid

In Nederland is iedereen wooneigenaar verantwoordelijk voor wat er zijn of haar woning gebeurd. Het is daarom je eigen verantwoordelijkheid om asbest te laten verwijderen. Zorg ervoor dat je dit doet voor 2024, omdat je anders risico loopt op een boete. Deze 3 jaar lijken nog even te duren, maar dat vliegt voorbij. Wacht daarom niet met het inventariseren van asbest maar onderneem actie.

Geen risico

Asbest is een gevaarlijke stof waardoor je geen risico wilt nemen. Doordat het grote gezondheidsgevolgen kan hebben, is het aan te raden om geen risico’s te nemen. Ga dus niet zelf aan de slag, maar vraag een specialist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *