Verschillende toepassingen van OSB

In dit artikel gaan we het hebben over de diverse toepassingen van OSB. Dat is een afkorting van Oriented Strand Board. In plaats daarvan wordt het woord vezelstructuurplaat gebruikt. Hoe wordt zo’n plaat gemaakt, welke kwaliteiten bestaan er en waarvoor worden ze zoal gebruikt? Op die vragen geven we hier antwoorden. Die kunnen van pas komen als je een OSB plaat gaat kopen.

Hoe wordt een OSB-plaat gemaakt?

Schaafspaanders, het basismateriaal voor een OSB-plaat, worden in een bepaalde richting gelegd. Doorgaans zijn er drie lagen van. In de twee buitenlagen worden de spaanders in de lengterichting van de plaat gelegd. De spaanders van de tussenlaag worden in de breedterichting gelegd of eventueel willekeurig. Aan die lagen spaanders wordt een bindmiddel toegevoegd en vervolgens worden die onder een temperatuur van 170 tot 200 graden samengeperst.

De kwaliteiten

OSB wordt opgedeeld in vier kwaliteiten, als volgt:

 • OSB-1
  OSB-1 is bedoeld voor algemeen gebruik bij droge omstandigheden.
 • OSB-2
  OSB-2 wordt gemaakt om last te kunnen dragen in constructies, maar bij droge omstandigheden.
 • OSB-3
  OSB-3 is ook voor het dragen van last in constructies, maar dan in vochtige situaties.
 • OSB-4
  Voor het dragen van zware lasten in constructies wordt OSB-4 gebruikt. Dat kan zowel in vochtige als droge omstandigheden.

De toepassingen

Je kunt een OSB plaat kopen en die op vele manieren gebruiken. In de woningbouw wordt OSB vooral binnen gebruikt. We praten dan over de afwerking en isolatie van wanden. Een OSB-plaat komt ruw over en van die eigenschap wordt soms bewust gebruikgemaakt. Het materiaal kan voor de vloer en trap worden gebruikt. Het is ook prima onder parket en laminaat. Buiten worden de OSB-platen, eventueel geïmpregneerd tegen vocht, soms voor schuttingen, omheiningen en afzettingen toegepast. OSB wordt verder aangewend voor meubilair. Ze worden dan doorgaans op plekken gebruikt, waar ze niet zichtbaar zijn, zoals voor allerlei kasten. In vrachtauto’s en aanhangers worden de platen voor de laadvloer toegepast. In pallets en transportkisten wordt ook wel OSB verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *