Waar moet je op letten bij het graven van een vijver?

Eigenlijk zit je er al een tijdje over te denken. Je hebt een prachtige tuin met leuke terrassen en mooie bloemperken. Maar je mist toch nog steeds iets. Laatst bij kennissen hoorde je dat heerlijke geluidje van kabbelend water. Je vroeg je af waar dat vandaan kwam. Opeens ontdekte je het zelf: het was een pompje in een kleine vijver die het water een beetje omhoog liet gaan en toen weer via een paar stenen omlaag liet stromen. Heel rustgevend, dat wil je ook graag. Maar hoe ga je dat aanpakken?

Het kan best een aardig klusje zijn, zo’n vijver in je bestaande tuin aanleggen. Je tuin is immers eigenlijk al klaar, dus waar moet je een gat gaan graven? En wanneer is de beste tijd om het te gaan doen? Laten we beginnen bij het plan, het tuinontwerp.

Het ontwerp

Ook belangrijk is van te voren vast te stellen wat voor een soort vijver je wil. Eentje met vissen of een speelse vijver met een mooie vorm die helemaal opgaat in de tuin. Dat laatste lijkt je wel wat want de totale tuinbeleving is voor jou het belangrijkst. En het geluid! Maak daarom een plattegrond van je tuin en teken daarin de nieuwe vijver. Plaats de vijver niet te dicht bij de bomen en de struiken in verband met het doorgroeien van de wortels en de vallende bladeren in de herfst. Vergeet ook niet aan te geven waar het water omhoog moet gaan en hoe en waar het weer naar beneden moet stromen. Nu kun je tegelijkertijd bedenken wat voor beplanting je om de vijver heen wil. Of misschien wil je wel een soort strandje met rotsen creëren. In principe kan alles, mits je het maar goed en duidelijk aangeeft.

Een folievijver graven

Het ontwerp is klaar en je weet dus precies waar de vijver moet komen. Begin maar lekker met het graven van het gat. Wel handig als je dat in het voorjaar doet, in april of mei, want dan kunnen gelijk de waterplanten erin. Zorg dat je geen wortels beschadigt tijdens het graven en maak er een mooie vorm van. Door vooraf de vorm van de vijver duidelijk op de grond aan te geven met fluorescerende markeerverf of door paaltjes in de grond te slaan wordt het een stuk eenvoudiger. Vloeiend aflopende grond met verschillende plateaus en een paar leuke rondingen zorgen ervoor dat je folievijver jarenlang mooi en goed blijft. De verschillende hoogten onder water maken het makkelijk om diverse soorten waterplanten te planten. Vergeet niet dat er een behoorlijk laag substraat en aarde op de bodem moet komen voor de waterplanten, ongeveer 10 tot 20 cm.

De vijverfolie kan gelegd worden

Stort eerst een laag zand van 10 cm over het hele uitgegraven gedeelte. Dat is een goede bescherming voor de folie. Bovendien kan opkomend grondwater niet de folie omhoog drukken maar zal wegvloeien langs de zandlaag. Dan kun je de folie op de bodem leggen. Laat het rustig zakken en trek het vooral niet te strak. Het kan er best lelijk uit zien nu, maar als er water in komt zie je er niets meer van. Laat voldoende vijverfolie als rand om het gat heen liggen, deze kun je later mooi ingraven en afwerken met stenen of zand, aarde en planten. Je kunt nu ook het geraamte van de kleine waterval aan de zijkant van de vijver gaan aanleggen met bijvoorbeeld stenen en cement. De waterpomp plaatsen en een stukje tuinslang of pijpje inmetselen naar boven toe. 

De vijver is klaar!

Eindelijk kan de vijver gevuld worden met water, je kunt hiervoor gewoon kraanwater gebruiken. Het is aan te raden de vijver een paar dagen of een weekje te laten staan. Daarna kun je de planten erin gaan zetten. Nu alleen nog de pomp aanzetten en klaar! Ga maar lekker genieten.

Geschreven door Buma Handel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *