Waarom wordt aluminium steeds populairder in de bouw?

In Nederland wordt aluminium steeds vaker gebruikt in de bouw van woningen. Dit is niet zo gek: dit veelzijdig metaal heeft namelijk veel positieve eigenschappen die voor toepassingen in de woningbouw uitermate geschikt zijn. Vooral voor het maken van deuren en raamkozijnen wordt aluminium vaak gebruikt.

In dit artikel zetten wij de voordelen van aluminium als bouwmateriaal op een rijtje. Hierbij leggen wij uit waarom aluminium een populair bouwmateriaal is. Meer weten? Lees dan hieronder verder!

Aluminium is zeer duurzaam

Voor de langste tijd werd aluminium op een inefficiënte wijze geproduceerd. Dit komt voornamelijk door de hoge energiebehoefte bij de productie. Daarbij kwamen ook veel stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu.

Tegenwoordig is de situatie flink verbeterd. Energieverbruik is flink teruggedrongen. Daarnaast maken grote producenten van aluminium meer gebruik van groene en schone energiebronnen, zoals hydro-elektriciteit. Hierbij wordt stroom opgewekt met de kracht van water. Het is zelfs mogelijk om heel nauwkeurig aluminium op maat te laten zagen dankzij geavanceerde machines.

Dit duurzame materiaal is bovendien uitstekend te recyclen. Meer dan 95% van het aluminium dat in de bouwsector wordt gebruikt wordt gerecycled! Het recyclen vereist slechts een twintigste van de energie nodig voor de primaire productie van aluminium. In de toekomst gaat dit alleen maar beter worden!

Dit is nog niet alles: aluminium kan vaker opnieuw gerecycled worden. De kwaliteit neemt namelijk niet af. Het nieuwe materiaal is dus volledig inzetbaar voor andere bouwprojecten.

Het is lichter dan staal

Aluminium is tot wel drie keer lichter dan staal. Dit opent een wereld van bouwmogelijkheden die niet mogelijk zijn met staal of soortgelijke materialen. Ook qua esthetiek zijn er meer opties mogelijk. Door de lage dichtheid en lichte gewicht is aluminium een zeer sterk materiaal.

Het heeft een lange levensduur

In de woningbouw is het van groot belang dat de bouwmaterialen lang mee kunnen gaan. Woningen moeten tenslotte jarenlang onderdak bieden aan hun bewoners. Aluminium heeft een lange levensduur. Het is sterk en breekt niet af. Ondanks het feit dat het een metaal is, roest het niet! Hierdoor is het zeer goed bestand tegen weersinvloeden zoals regen en sneeuw.

Bovendien heeft het materiaal weinig onderhoud nodig. Een periodieke reinigingsbeurt is over het algemeen voldoende om het aluminium te onderhouden. Zoals we al eerder hebben genoemd is aluminium keer op keer te recyclen, wat de levensduur significant verlengt. Perfect voor het bouwen van woningen, dus!

Aluminium heeft een unieke look

De laatste reden die we noemen is het feit dat aluminium een unieke uitstraling aan een woning geeft. Het komt tenslotte niet vaak voor dat metaal een prominente rol speelt in het interieur (en vaak exterieur) van een woning. Daarnaast heeft aluminium een hyper moderne look vergeleken met andere populaire bouwmaterialen, zoals hout of staal. 

Aluminium is een uitstekend bouwmateriaal

Aluminium wordt steeds meer herkent als een uitstekend bouwmateriaal. Hier zijn nog even alle voordelen op een rijtje:

  • Zeer duurzaam
  • Onderhoudsarm
  • Licht maar sterk
  • Lange levensduur
  • Unieke uitstraling

In de moderne architectuur komt dit wonderbaarlijk materiaal zeer goed tot zijn recht. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *