Wat is watervast multiplex?

Watervast multiplex is plaatmateriaal dat opgebouwd is uit houtfineerlagen. Ze worden kruislings aan elkaar gelijmd met watervaste lijm, daardoor wordt een multiplex plaat erg sterk en geschikt voor buiten. Er zijn verschillende soorten en diktes multiplex, zo kan een plaat bestaan uit eucalyptus, berken, okoumé multiplex of een mix van verschillende soorten hout. Het wordt dan ook gebruikt bij veel projecten waar mogelijk vocht bij komt kijken. Multiplex is daarom dan ook een gewild product.


Voordelen watervast multiplex


Om multiplex zo lang mogelijk goed te houden, moet het correct afgewerkt worden. Het gebruik van een randsealer is daarom dan essentieel om vocht tussen de platen te krijgen. Wanneer jij het correct afwerkt, heb jij jarenlang plezier van multiplex!

  • Geschikt voor buiten
  • Bij het juiste onderhoud gaat multiplex jaren mee
  • Licht van gewicht
  • Makkelijk te bewerken met een zaag of verf

Kwaliteitskeurmerk


Niet iedere multiplex plaat is geschikt voor buiten. Let bij het aankopen van multiplex of een plaat het WBP-keurmerk heeft. WBP staat voor Water Boiled Proof. Dat betekent dat het multiplex een kookproef van tenminste 72 uur heeft doorstaan zonder dat de op elkaar gelijmde platen los hebben gelaten. Wanneer een plaat het WBP-keurmerk heeft kan het gebruikt worden voor buiten. Voorkom dus dat jij het verkeerde multiplex hout koopt!

Multiplex voor binnen en buiten gebruiken


Waar kan je watervaste multiplex voor gebruiken? Multiplex is geschikt voor verschillende soorten constructies binnen en  buiten het huis. Denk hierbij aan:

  • Het bekleden van (voor)gevels
  • Boeidelen (dakrandpanelen)
  • Het bekleden van een dakoverstek
  • Bouwplaat, voor de afwerking van wanden, plafonds en vloeren

Het is dus geschikt voor vele werkzaamheden op of rondom het huis. Let bij het gebruik van de plaat wel op verschillende kwaliteitsklassen. De zichtzijde van de plaat is kwaliteit B gefineerd. De achterzijde in kwaliteit BB. Dat betekent dat kwaliteit B een hogere fineer klasse heeft en de plaat daarmee minder onzuiverheden heeft ten opzichte van de achterzijde (kwaliteit BB). Kwaliteit BB bevat meer onzuiverheden en is daarom minder geschikt als zichtzijde.
 

Waar koop je watervaste multiplex?


Multiplex wordt verkocht bij vrijwel iedere groothandel in bouwmaterialen. Deze platen koop je in bulk in en worden vaak aangeboden in vaste maten. Als klusser wil je toch het materiaal op maat gemaakt hebben zodat je het direct kan toepassen. Een van de bedrijven waar ze op maat gemaakte watervaste multiplex verkopen is Green Basic Plaatmateriaal. Zij bieden verschillende soorten plaatmaterialen aan voor scholen, technische bedrijven, hobbyisten en knutselaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *