soort bouwtekeningen

Wat voor soort bouwtekeningen zijn er en hoe lees je ze?

Bij een nieuwbouwproject koop je in principe een idee en de mankracht om dat idee uit te voeren. Er staat geen compleet huis dat je kunt bezichtigen of in rond kunt lopen om de sfeer te proeven. Je zult het met 3D modellen en bouwtekeningen moeten doen. Maar hoe lees je die, waar moet je op letten, en welke soorten zijn er?

Geveltekening

Deze tekening zal de gevel van alle kanten van de woning belichten. Zo krijg je een beeld hoe de woning er van buiten uit ziet, en geeft inzicht in eventuele buitenramen, balkons of deuren.

Situatietekening

Deze tekening geeft de volledige situatie van de woning weer. Het behandeld zaken zoals het perceel, de tuin, de andere huizen in de directe omgeving en de wegen die er naartoe leiden. Ook krijg je een idee over hoe de woning staat ten opzichte van de zon en wind, wat belangrijk is als je over zonnepanelen denkt.

Installatietekening

Deze tekening geeft een overzicht van hoe alle leidingen en elektriciteit door het huis zijn aangebracht. Deze tekening is belangrijk om bij de hand te hebben als je dingen wilt gaan verbouwen of aanpassen, zodat je niet ineens in een belangrijke kabel boort of hakt.

Plattegrondtekening

Geeft een volledig overzicht van elke kamer van de woning. Hierop staan de afmetingen, bouwspecificaties en ramen, maar ook welke kant deuren op draaien, waar de badkamer is en waar de trap zich bevind. Je ziet de kleinste dingen, bijvoorbeeld ook alle stopcontacten en ventilatiekanalen door het volledige huis. Dit zal jou waarschijnlijk het beste een idee geven over wat je kunt verwachten van de woning.

Let op de details

Bij al deze tekeningen is het belangrijk om te letten op de details, deze zijn erg belangrijk. Een aantal dingen waar je echt op moet letten die misschien niet direct duidelijk worden uit de tekening zijn de ligging van de stopcontacten, de hoogte van het plafond, de positie van de ramen tegenover de zon en de ventilatiekanalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *