Welke kozijnen moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten kozijnen die je kan kiezen. Vaak kiezen mensen voor kunststof kozijnen terwijl houten of aluminium kozijnen ook een mogelijkheid zijn. Wil je binnenkort gaan verbouwen of ga je verhuizen dan is het zeker verstandig om naar de verschillende typen kozijnen te gaan kijken. Omdat er best veel keus is kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Maar wat zijn nu handige tips voor het kiezen van kozijnen?

Materiaal

Om te beginnen zijn er natuurlijk verschillende materialen kozijnen. De meest gebruikte zijn houten-, aluminium- en kunststof kozijnen. Elk kozijn heeft zo haar eigen voor- en nadelen.

Houten kozijnen:

Het voordeel hiervan is dat je ze weer kan schilderen en ze dus mooi blijven. Daarnaast isoleert hout beter dan kunststof en eigenlijk is dit dus zuiniger. Het nadeel van houten kozijnen is dan toch het onderhoud omdat de kozijnen eens in de zoveel tijd geschilderd moeten worden.

Kunststof kozijnen:

Dan heb je ook nog kunststof kozijnen. Een echt voordeel hiervan is dat je geen onderhoud meer nodig hebt. Misschien hooguit een keer een doekje erover heen halen waardoor het kozijn weer schoon is maar meer niet. Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat ze meestal goedkoper zijn dan houten kozijnen en daarnaast hebben ze best een lange levensduur.

Aluminium kozijnen:

Dit soort kozijnen worden vaak wat minder gebruikt maar ook hier zijn een aantal voordelen van. Ze rotten niet en gaan lang mee mits je ze goed onderhoud. Ze moeten wel om de aantal jaar worden gesteld. Daarnaast moet je ze eens in het jaar echt goed schoonmaken zodat de levensduur van de kozijnen groot blijft.

Stalen kozijnen:

Stalen kozijnen hebben een erg mooie uitstraling en daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. Ze gaan lang mee en hebben een goede isolatiewaarde.

De juiste keuze

Wanneer je alle voor- en nadelen met elkaar hebt vergeleken is het natuurlijk aan jou de keuze welke typen kozijnen het beste bij jou passen. Wanneer je wat ouder bent is het aan te raden om bijvoorbeeld een onderhoudsvriendelijk kozijn te kiezen maar wanneer je jong bent hoef je hier niet naar te kijken. Laat je altijd adviseren door een specialist zoals deceuninck op dit gebied zodat jij de beste keuze maakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *