Welke vormen van lassen zijn er?

Lassen is enorm lastig, er zijn verschillende vormen van lassen en voor elke techniek heb je een andere cursus nodig om hem goed te kunnen, daarnaast moet je het natuurlijk veel oefenen. Het is goed om te weten dat er 4 technieken zijn, zo kun je focussen op één bepaalde techniek en haal je ze niet door elkaar. Als je last, breng je 2 aparte stukken metaal bij elkaar waardoor het één stuk metaal wordt. In deze blog lees je alles over wat lassen nou precies is en welke verschillende soorten van lassen er allemaal bestaan.

Wat is lassen?

Voor er wordt gekeken naar de verschillende technieken van lassen moet het eerst duidelijk zijn wat lassen nou precies is, veel mensen halen lassen namelijk in de war met andere metaalbewerkingstechnieken. Lassen is een verbindingsproces waar je materialen verbindt door middel van druk en/of warmte. Hierbij wordt het materiaal vloeibaar, waardoor hij samenvoegt met een gelijksoortig materiaal, hierdoor worden de materialen samengevoegd.

De technieken

Er zijn verschillende vormen/technieken van lassen, zo heb je TIG-lassen, MIG of MAG-lassen, puntlassen en stiftlassen/boutlassen.

Bij TIG-lassen oftewel Tungsten Inert Gas lassen worden delen aan elkaar gesmolten, dit wordt vooral gebruikt bij het lassen van dun metaal. De belangrijkste voordelen van TIG-lassen zijn een goede bescherming tegen oxidatie en geringe inbreng van warmte.

MIG of MAG-lassen oftewel Metal Inert Gas / Metal Active Gas lassen lijken enorm op elkaar, het enige verschil is dat ze beide een ander gas gebruiken. Deze techniek van lassen gaat snel en is ook een goede bescherming tegen oxidatie.

Puntlassen is een techniek waar een puntige las gemaakt wordt door een elektrische stroom op een klein oppervlakte te laten lopen waardoor het metaal smelt.

Stiftlassen oftewel boutlassen is een techniek waar een studlaspistool wordt gebruikt, dit wordt vaak toegepast om kleine onderdelen zoals draadeinden of binnendraad bussen op een metaalplaat te bevestigen.

De lasprocessen

Ook bestaan er verschillende lasprocessen, die allemaal hun eigen kenmerken hebben en die toegepast worden op verschillende gebieden. Deze processen kun je grotendeels samenvatten in 5 groepen, naast de bovenstaande processen zijn er ook nog andere lasprocessen die niet in een specifieke groep horen, maar om een goed overzicht te geven gaan we de 5 grootste groepen van lasprocessen aan je uitleggen. De 5 groepen zijn: druklassen, booglassen, bundellassen, elektrisch weerstandlassen en autogeen lassen.
Bij druklassen worden er voorwerpen aan elkaar gelast, dit doe je door middel van het verhitten van de voorwerpen en je vervolgens de voorwerpen met kracht tegen elkaar drukt, denk hierbij aan het originele smeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *