Wil jij timmerman worden, dit komt erbij kijken!

Wil jij timmerman worden, dit komt erbij kijken!

De bouw is een sector die nooit stilligt. Op het internet zijn dan ook genoeg bouw vacatures te vinden. Heb jij laatst een vacature gezien die jou bevalt, zoals de vacature timmerman? Super leuk! Als je aan de slag wilt als timmerman komen er wel een aantal dingen bij kijken, welke voor jou hieronder allemaal op een rijtje gezet staan. Zo weet jij wat je kan verwachten als je begint of wilt beginnen aan deze carrière!

VCA certificaat

Je moet allereerst natuurlijk een opleiding tot timmerman gevolg hebben. Dit kan op meerdere niveaus gebeuren, maar met elk diploma op zak kan jij gaan solliciteren. Behalve dit diploma, is er nog een ander papiertje van belang: het VCA certificaat. Het VCA is een programma waar jij leert veilig, gezond en milieubewust kan werken. Het behalen van dit certificaat is niet verplicht in de wet, maar er zijn wel werkgevers die dit als eis stellen voor werknemers. Veiligheid gaat namelijk boven alles in de bouw.

Functies

Binnen de branche zijn er verschillende timmermansfuncties, met elk hun eigen werkzaamheden. Hoe hoger de functie, des te meer verantwoordelijkheden je op je bord krijgt. Wanneer jij bezig bent met je niveau 1 opleiding tot timmerman, zal je aan de slag gaan als timmerman 1. Pas na afronding van je niveau 2 opleiding kan je jezelf een echte timmerman noemen, je bent dan timmerman 2. Er wordt dan van jou verwacht dat je zelfstandig aan de slag kan gaan met opdrachten. Hogere functies zijn allround timmerman en voorman.  

Disciplines

Net zoals met andere banen, heb je als timmerman veel verschillende mogelijke werkplekken. Omdat je als timmerman bezig bent met projecten, is de kans ook groot dat je vaak wisselt van plaats. Een aantal voorbeelden waar jij aan het werk kan gaan zijn in de nieuwbouw, bij restauratiewerkzaamheden of de meubelindustrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *