Zelf je houten plantenbakken maken – op de juiste manier

Je kunt veel meer zelf dan je denkt. Zeker met de juiste informatie is het bijzonder leuk om zelf aan de slag te gaan op een avondje in de schuur of een zonnige weekenddag. Zelf je houten plantenbakken maken is een leuke aanrader, maar hier geldt zeker dat de juiste informatie het verschil maakt. We helpen je met de drie punten die standaard vergeten worden, waardoor het resultaat vaak tegenvalt (maar niet bij jou dus!).

Let op de manier waarop de planken gemonteerd worden

Je hebt een ontzettend strak design in je hoofd en je gaat direct aan de slag met het zagen van de planken. Die monteer je vervolgens strak tegen elkaar, zodat het er écht puik uitziet. Na een week is je houten plantenbak krom, vervormd of compleet uiteengevallen. Hoe kan dat? Simpel: hout heeft ruimte nodig om te werken. Daarom is het goed om ruimte te houden tussen de planken. Zo heeft het hout de ruimte op uit te zetten, te krimpen of iets krom te trekken zonder dat je plantenbak direct de geest geeft.

Gaten boren in de onderkant mag je écht niet vergeten

Plantenbakken die buitenstaan, krijgen vaak veel water, want het regent nogal vaak in Nederland. Niet al dit water kan verwerkt worden, zelfs niet wanneer je erg dorstige planten bij Plant & Grow kiest. Daarom is het belangrijk dat je gaatjes in de onderkant van de plantenbakken boort. Let hierbij op een aantal punten: water zakt altijd naar het laagste punt. Hier wil je de meeste gaten hebben. Blijft water stilstaan rond een gat, dan gaat de plank rotten. Boor daarom altijd van binnen naar buiten en niet andersom.

Behandel het hout grondig

Een plantenbak in elkaar schroeven met bovenstaande tips is geen kunst. Maar vergeet niet dat je alleen behandeld hout gebruikt. Wanneer je de afwerking laat liggen, rot je houten plantenbak namelijk alsnog binnen de kortste keren weg en dat kan niet de bedoeling zijn. Zet daarom het hout vooral in de olie, bewerk het of smeer er een laagje (geschikte) verf overheen, zodat je plantenbak gemakkelijk jaren mee kan.

Gezelligheid door aankleding en accessoires

Houten plantenbakken buiten voor het raam zorgen voor extra gezelligheid, zeker wanneer de planten in bloei staan of er vruchten aan de struikjes komen. Wil je nog meer gezelligheid, plaats dan leuke kandelaars in de vensterbank of andere accessoires die je onder andere bij Maakjeeigensfeer vindt. Let er vooral op dat je lekker bij je eigen stijl en voorkeuren blijft, ook met het maken van plantenbakken. Harde regels zijn er niet zolang je bovenstaande tips maar in acht neemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *