duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen, wat is het en hoe kan jij het doen?

Op een duurzame wijze bouwen heeft twee kanten. Je bent bewust bezig om een woning te bouwen of te onderhouden die extra lang omgaat, maar je bent ook bezig met een bouwmethode die goed is voor mens en milieu. Dus geen verspilling, overmaats consumeren of onnodig energieverbruik. Hoe kan jij hier jouw steentje aan bijdragen?

Onderhoud of nieuwbouw

Voor een duurzaam huis hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Vaak is er genoeg te doen om het energielabel van een bestaande woning een paar standjes omhoog te krikken. Uiteraard heb je enorm veel mogelijkheden als je meteen al bij de bouw van een nieuwe woning de duurzaamheid meeneemt in het ontwerp.

Eisen aan de duurzaamheid

Uiteraard mag het wooncomfort nooit lijden onder de duurzaamheid. Maar over het algemeen verhoogt een goede duurzaamheid juist het woon comfort, omdat je minder zorgen hebt, zichtbaar beter bezig bent met het milieu, minder afhankelijk bent van anderen (zoals de elektriciteitscentrale) en het makkelijker is om goedkope warmte in de woning te krijgen.

Duurzame nieuwbouw

Bij het bouwen van een nieuwe woning kan je veel doen om hem meteen een goede duurzaamheid mee te geven. Een aantal aandachtspunten zijn:

  • Een duurzaam ontwerp dat rekening houdt met de richting van de zon en dus optimaal gebruik kan maken van zonnepanelen.
  • Muren, ramen, plafonds, vloeren en kozijnen die al vanaf het begin goed zijn geïsoleerd. Probeer hier niet teveel op te besparen, aangezien een duurzame woning alleen maar meer waarde heeft en je ook minder kwijt bent aan stookkosten.
  • Denk aan duurzame watervoorzieningen, zoals een opvanger van hemelwater of een zuiverend rietveld buiten het huis.

Uiteraard het belangrijkste aspect is dat jij of de bewoner gelukkig is om in het huis te wonen. Stem dus eerst concreet af wat je wilt en wat jouw behoeftes zijn. Heb je zo’n groot huis nodig of zou je ook al blij zijn met iets kleiner. Gebruik je erg veel elektriciteit of relatief weinig? Heb jij behoefte aan veel water of zou je het ook met minder kunnen doen? Wees hier altijd eerlijk in, anders krijg je wellicht spijt van de keuzes die je hebt gemaakt en heb je dubbele kosten om ze later weer te veranderen.

Voor meer informatie over duurzaam wonen ga je naar duurzaambouwen-online.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *