Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is steeds belangrijker aan het worden. Het is niet langer een trend, maar echt noodzakelijk en belangrijk. Voor alle bouwprofessionals en ontwikkelaars is het daarom interessant om de trends van duurzaam bouwen op de voet te volgen. In dit artikel lees je hier meer over. 

#1. Bouwmaterialen

Allereerst is het van belang om gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen. In plaats van het traditionele proces, waarbij een deel wordt gebruikt en wordt weggegooid, is het belangrijk om zo veel mogelijk te kunnen hergebruiken. Materialen, zoals beton, staal en hout krijgen daarom vaak een nieuw leven in projecten. Zorg er ook voor dat je project goed is afgestemd op de demontage. Hierdoor kun je de levensduur verlengen en wordt de afvalproductie verminderd. 

#2. Hout

Werken met hout in de bouw is op zich al erg duurzaam. Laat staan een heel huis bouwen met hout! Een nieuwe, positieve ontwikkeling die we graag delen is Unbrick. Zij ontwikkelen houten woningen met een strakke afwerking. Hierdoor wordt het ontwikkelen van woningen sneller en duurzamer. Het is een volledige modulaire woning die in drie dagen is geproduceerd en in minder dan één dag is gemonteerd op locatie. Het biedt alle luxe en comfort die je nodig hebt zonder concessies te doen aan de natuur.

#3. Groen 

Tegenwoordig worden er in veel bouwprojecten groene daken, gevels en wanden ingezet. Deze innovatie biedt namelijk enorm veel voordelen. Denk aan betere isolatie, goed waterbeheer en bevordering van de biodiversiteit. Daarnaast zorgt het ook voor verkoeling in grote steden tijdens warme dagen. Al helemaal met de groeiende bevolking in steden is dit een uitkomst en een ontwikkeling die we steeds vaker gaan zien. 

#4. Systeembouw

Systeembouw is een specifieke bouwmethode waarbij er van een vast systeem wordt uitgegaan. Hierdoor is het mogelijk om sneller, kwalitatiever en efficiënter te werken. Zo zie je bij eenzelfde woningtypes dat het op elkaar lijkt qua materialen en maten. Bij systeembouw worden deze elementen al zoveel mogelijk in een fabriek prefab gebouwd. Dit scheelt enorm in tijd en kosten. Deze manier van bouwen gaan we veel meer zien vanaf nu. 

#5. Luchtkwaliteit

Niet alleen de manier van bouwen gaat helpen om duurzamer te kunnen leven, maar ook is de gezondheid in het pand erg belangrijk. Zorg voor genoeg planten in de ruimtes, daglicht en frisse lucht. Hierdoor kun je optimaal leven en bevordert het ook nog eens de productiviteit. Kijk dus verder dan alleen duurzaam bouwen en vergeet niet de comfortabele leefruimtes. 

Duurzaam bouwen gaan we dus steeds vaker zien vanaf nu. Op welk gebied ga jij je focussen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *