kosten onderhoud

Onderhoud aan huis, hoeveel kost het en wat is écht nodig?

Bij de aankoop van een nieuw huis of appartement word er vooral gekeken naar de verkoopprijs, maar in veel gevallen worden de kosten van het benodigde onderhoud over het hoofd gezien. Toch is dit en erg belangrijke kostenpost die je niet moet onderschatten.

Sta niet voor verrassingen

Als je onderhoud niet teveel wilt voelen in de portemonnee is het een goede tip om al van te voren elke week een vast bedrag opzij te leggen voor eventueel onderhoud. Als je dan iets moet doen of wilt doen, haal je het uit die pot en heb je niet het gevoel dat je ineens een fiks bedrag mist. Dat onderhoud moet uiteindelijk toch wel gebeuren, dus zo kan je jouw geld op je eigen ritme uitgeven. Het verschilt uiteraard per woning, maar een bedrag tussen de 250 en 350 euro per maand zou voor de meeste dekkend moeten zijn. In totaal wordt er geschat dat je per jaar zo’n 1% van de totale waarde van de woning kwijt bent aan benodigd onderhoud.

Goedkoop is duurkoop

Een goed onderhouden huis is een stuk veiliger, prettiger om in te wonen en flink wat meer waard. Hoe langer je het onderhoud uitstelt, hoe duurder het later wordt. Een volledige vervanging van een verrot stuk hout is duurder dan het om de zoveel tijd even opnieuw te lakken. Je kunt dan een duur onderhoud plegen, of het huis voor een stuk minder verkopen, dus begin tijdig met het onderhoud. Vaak wordt schade die opgelopen is door verwaarloost onderhoud niet gedekt door de verzekering, dus ook daarbij moet je oppassen. Het is dus misschien aantrekkelijk om onderhoud uit te stellen of helemaal niet te doen, maar uiteindelijk ben je daarmee alleen een stuk duurder uit.

Goed onderhoud gaat langer mee

Bedenk hoe je het onderhoud zelf aanpakt. Ook hier kan je de goedkope route kiezen, maar dan is de kans er dat je al binnen een korte tijd weer nieuw onderhoud uit moet voeren, en dus dubbel bezig bent. Tenzij je zelf heel handig bent is het aan te raden om de grote klussen aan vakmannen over te laten, soms doe je onwetend meer schade aan je huis dan je repareert als het niet goed gebeurd.

Voor meer handige tips ga je naar wonenwiki.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *