weerbestendige schutting

Zorg voor een weerbestendige schutting

Regen, wind en ander vochtig weer tast de schutting aan. Het mooie hout is dan helemaal aangeslagen met een groene, soms ietwat slijmerige aanslag, en daardoor gaat de kwaliteit van het hout sneller achteruit. Er zijn manieren om dit tegen te gaan en jouw hout te beschermen.

Hout impregneren

Hout impregneren wilt eigenlijk zeggen dat je een beschermlaag op het hout aan gaat brengen, waardoor het waterbestendig wordt en dus vrijwel niet vochtig kan worden. Zo kan het ook vrijwel niet rotten, want daar is vocht voor nodig.

Impregneren gebeurt met een speciale verf die wat vettig is en speciaal gemaakt is om in alle kleine gaatjes van het materiaal te kruipen. Daarom is het aan te raden om het impregneren te doen gelijk wanneer je een nieuwe houten schutting koopt. Je kunt gebruikt hout impregneren, maar dan is het belangrijk om het eerst grondig schoon te maken, bijvoorbeeld met een handveger of een stevige spons.

Schutting waterdicht maken

Ten eerste moet je dus het hout vrij maken van vuil en andere aanhang zoals hang- en sluitwerk. Daarna moet je het hout ontvetten, met een stof zoals bijvoorbeeld ammonia of een andere toegewijde houtontvetter. Dit doe je zodat het impregneermiddel beter hecht aan het hout zelf en niet aan de vetlaag die er op zit. Wanneer het hout schoon en vetvrij is breng je het impregneermiddel aan. Dit doe je met een kwast, roller of lage drukspuit. Het is essentieel dat je al het hout even veel bewerkt en geen plekjes mist.

Multifunctioneel

Een schutting zal waarschijnlijk het meeste geraakt worden door weer en wind, maar je kunt eigenlijk elk ander houten object in de tuin impregneren, zoals tuinstoelen of een schuur. Er zijn ook aparte impregneermiddelen voor andere materialen zoals beton, waarmee je aanslag en mos kunt voorkomen op tegels of betonnen palen in de schutting. Zo zal jouw tuin er een stuk mooier en verzorgder uitzien. Zo heb je hele handige huis en tuin tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *