Tips voor het aanleggen van een afvoerputje buiten

Niets is vervelender dan water dat blijft liggen op je terras of in de tuin. Een goede afvoer is daarom essentieel om wateroverlast te voorkomen. Het aanleggen van een afvoerput voor buiten lijkt misschien ingewikkeld, maar met deze handige tips kan iedereen het doen! In deze blog delen we alles wat je moet weten om een effectief afvoersysteem te creëren en verborgen kosten te voorkomen.

1. Plaatsing van het afvoerputje:

De locatie van het afvoerputje is cruciaal voor het goed functioneren ervan. Kies een plek die makkelijk te bereiken is en waar het water naartoe kan stromen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afwatering van je oprit, terras of tuin en de helling van het terrein. Positioneer het afvoerputje in een laag gebied, zodat het water zich niet kan ophopen en zorg dat het op ten minste 30 cm afstand van het huis ligt om waterschade aan de fundering te voorkomen.

2. Het graven van de kuil:

Nu je de optimale plaats hebt gevonden, is het tijd om een toilet te graven voor het afvoerputje. Deze kuil moet groot genoeg zijn om het afvoerputje in te plaatsen en om er zand of grind omheen te leggen. Verwijder alle planten, wortels en stenen uit het gebied dat je opgraaft en zorg dat de bodem van de kuil vlak is om een stabiele basis te creëren. Maak de zijwanden glad met een hark zodat de afvalbuizen goed aansluiten.

3. Het aanleggen van de afvoerbuizen:

Voordat het afvoerputje wordt geïnstalleerd, is het nodig om de afvoerbuizen aan te sluiten op de bestaande leidingen. Bedenk waar het water het afvoerputje in zal stromen en leg de buizen in de kuil. Zorg ervoor dat deze op een helling worden gelegd, zodat het water in het putje stroomt en niet ergens anders heen gaat. Als je niet zeker bent van de juiste helling of als het terrein vrij groot is, overweeg dan om een professional in te schakelen voor hulp.

4. Het plaatsen van het afvalwaterputje:

Nu het buizenstelsel klaar is, is het tijd om het afvoerputje te plaatsen. Plaats het putje voorzichtig op het zand of grind in de kuil en controleer nogmaals of het water in de juiste richting stroomt. Kies een putje met een afsluitbare deksel zodat het makkelijk te openen is om vuil of bladeren te verwijderen en zorg dat het putje goed vast zit om te voorkomen dat het in de toekomst verzakt.

5. Afwerking:

Nu alles goed is geïnstalleerd, is het tijd om de kuil weer op te vullen. Gebruik de resterende grond om de kuil dicht te gooien en stamp het aan met behulp van een hark of een plank. Leg stenen of tegels rond het afvoerputje om deze goed te beschermen en om te voorkomen dat ze beschadigd raken door voertuigen of andere zware objecten. Als je wil, kun je de afvoerdecoratie personaliseren met bloemen of graszaad om het er natuurlijker uit te laten zien. Alle benodigdheden voor het leggen van een afvoerputje vind je bij Wildkamp. Maar ook andere benodigdheden, zoals een grondwaterpomp van Wildkamp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *