Wat kun je het beste gebruiken: een betonpoer of paalhouder?

Veel mensen stellen de vraag: wat is het meest geschikt voor een fundering van je bouwconstructie, een betonpoer of een paalhouder? Om direct een antwoord op deze vraag te geven, het ligt aan het soort bouwconstructie. Heb je lichte bouwconstructies, zoals schuttingen, dan zijn paalhouders en grondankers goed genoeg. Heb je zwaardere bouwconstructies met grote oppervlak dan is het advies om betonpoeren te verwerken. Voorbeelden van zwaardere bouwconstructies zijn tuinhuisjes, overkappingen en veranda’s. Veel vaklui vinden dat betonpoeren alleen maar voordelen met zich meebrengen en je sowieso bent verzekerd van een goede fundering en een stevige verankering bij iedere bouwconstructie.

Wat zijn de functionaliteiten van een betonpoer en paalhouder?

In eerste instantie zijn de functionaliteiten van betonpoeren en paalhouders geheel hetzelfde. Beide zorgen er namelijk voor dat de bouwconstructie op zo’n manier verankerd is in de grond dat het onmogelijk is dat de constructie wegzakt of dat het wegwaait. Een paalhouder is ideaal om palen van schuttingen op te bevestigen bij moeilijk ondergrond. Daarnaast kun je ze ook direct bevestigen op bijvoorbeeld cement of hardhout. Dit geldt ook voor grondankers. Bij beide manieren hoef je geen gaten te graven, terwijl dat bij betonpoeren wel zo is. Zoals in de inleiding vermeld zijn paalhouders en grondankers minder geschikt voor zwaardere bouwconstructies. Daar gebruik je bijna altijd betonpoeren voor. Groot voordeel is dat je niet een compleet gemetselde fundering hoeft te creëren voordat je kunt beginnen met het opbouwen van bijvoorbeeld je overkapping of tuinhuisje. Je hoeft alleen een aantal gaten te graven en dat is voldoende. Door de betonpoeren wordt het gewicht en de druk van de grond goed verdeeld.

De juiste keuze maken

Of het nu gaat om betonpoeren of paalhouders, de keuze is helemaal aan jou. Wil je op safe spelen dan is het beste te kiezen voor betonpoeren. Je weet met betonpoeren dat de bouwconstructie stevig verankerd is en daarnaast worden de staanders en palen goed beschermd tegen het optrekkende vocht en nattigheid. Doordat ze op de betonpoeren staan komen ze niet in contact met de grond en dat betekent een veel langere levensduur. De meeste bouwconstructies hebben dus een stevige verankering nodig en dan kom je al snel terecht bij een betonpoer. Twijfel je tussen een betonpoer en een paalhouder dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd bouwbedrijf. Zij kunnen jou het beste advies geven en vertellen wat het beste is voor jouw bouwconstructie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *