De juiste dakbedekking op je dak is uitermate belangrijk

Een waterdicht dak is in het hedendaagse Nederlandse klimaat noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bewerkstelligen. In dit artikel vertellen we je welke soorten dakbedekkingen er zijn en wat hun specifieke eigenschappen zijn. We hebben wat betreft dakbedekking een onderscheid gemaakt in platte en schuine daken.

Platte daken

Bij platte daken heb je keuze uit vier soorten dakbedekkingen. Allereerst is er EPDM als dakbedekking. Dit is synthetisch rubber dat heel elastisch en sterk is. Het is ook goed bestand tegen de zon en gaat lang mee. Bitumen is voorts iets goedkoper dan EPDM, maar is minder duurzaam. Het is gemaakt van aardolie. PVC is een kunststof die net als EPDM heel sterk en elastisch is. PVC heeft als voordeel dat het weinig weegt. Daarnaast is er een groendak. Dit noemen we ook wel een daktuin. Het is milieuvriendelijk, werkt isolerend en vangt het regenwater op natuurlijke wijze op.

Schuine daken

Bij schuine daken zijn er de volgende dakbedekkingen mogelijk:

  • Dakpannen: deze dakbedekking is nog steeds populair en goedkoop, vooral als je kiest voor beton. De ouderwetse keramische (klei) dakpannen zijn natuurlijk authentieker.
  • Leien dakbedekking: hier kun je kiezen tussen cement of natuursteen. Natuursteen is wat duurzamer en daardoor prijziger, maar wel mooi.
  • Dakplaten: dit is de goedkoopste en gemakkelijkste manier.
  • Rieten dakbedekking: dit is vooral in landelijke gebieden heel stijlvol, maar niet zo makkelijk aan te leggen en brandveiligheid speelt een rol. Laat je goed informeren door een expert.
  • Een zinken dak: zink is een sterk en flexibel metaal en geeft een klassieke uitstraling. Het is wel een dure optie.
  • Groendak: op een schuin dak kun je geen een daktuin aanleggen, maar met mossen en vetplanten is er veel mogelijk.

Een keuze maken

Bij het kiezen van dakbedekking spelen een aantal zaken een rol, zoals prijs, onderhoud, kwaliteit, de uitstraling die je wenst, duurzaamheid en milieu. Vraag desnoods advies aan een dakdekkersbedrijf bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *