Hier moet jij rekening mee houden als je gaat verbouwen

1 Plan goed hoe je het wilt hebben

Een verbouwing is gewoon een hele grote tijdrovende onderneming, je koopt namelijk niet een paar nieuwe ronde deurknoppen maar je verbouwt je halve huis. Dat is niet niks en daarom is het verstandig om eerst goed te plannen hoe je het wilt hebben. Je kunt het beste een volledige bouwtekening laten maken, dit kun je ook in samenspraak met de aannemer doen zodat je weet wat wel en niet kan. Ten eerste zie je dan goed hoe het gaat worden en ten tweede is het ook een verplichting om een bouwtekening te hebben voordat er verbouwd mag worden.

2 Budget en offerte

De kans is groot dat je al een langere tijd rondloopt met het idee om te gaan verbouwen en dus ook al wat gespaard hebt. Ook al ga je nog niet op korte termijn verbouwen, het is sowieso verstandig om alvast een offerte aan te vragen zodat je ongeveer weet waar je aan begint. Dan weet je dat je spaargeld toereikend is, dat je nog een beetje meer moet gaan sparen of dat je moet gaan lenen. Het is ook verstandig om in je budget iets boven de offerte te gaan zitten om potentiële extra investeringen in te calculeren.

3 Neem een aannemer

Als je het bouwplan en een toereikend budget hebt ben je in principe klaar om een aannemer te gaan zoeken. Dat kun je doen door rond te vragen in je directe omgeving en via internet een aantal aannemers te benaderen. Het beste kun je bij elke aannemer een offerte aanvragen zodat je ze met elkaar kunt vergelijken. Je moet echter niet zomaar de goedkoopste nemen, kwaliteit is niet altijd gegarandeerd. Ga dus ook na hoeveel tijd de aannemer nodig heeft en welke materialen er gebruikt worden, je wilt namelijk niet dat het afgeraffeld wordt of dat er inferieure materialen gebruikt worden.

4 Regel de vergunningen

Zonder vergunningen kun je niet beginnen met verbouwen, als je dat wel doet is de kans groot dat je problemen krijgt met de gemeente en dat je tijdelijk moet stoppen met verbouwen en een boete krijgt. Het beste is om al een tijdje van tevoren bij de gemeente een vergunning voor jouw type van verbouwing aan te vragen. Dat kost je een paar weken, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je mag gaan verbouwen.

5 Houd rekening met de buren

De kans bestaat dat je alle vergunningen al binnen hebt en net begonnen bent met verbouwen en dat de buren toch nog bezwaar aantekenen. Dat kunnen ze namelijk nog tot zes weken na het verkrijgen van de vergunning doen. Daar zit je niet op te wachten, daarom is het verstandig om je buren even goed in te lichten over je plannen en ze te vragen hoe zij daar tegenover staan. Daarmee voorkom je latere problemen en behoud je een goede relatie met de andere buurtbewoners.

6 Blijf betrokken bij de verbouwing

Nu je alles geregeld hebt en de aannemer aan de slag kan lijkt het misschien alsof je nu klaar bent en achterover kunt leunen, maar dat is geen goed idee. Jij bent de enige die precies weet hoe je het wilt hebben en dus moet je controleren of het wel gaat zoals jij het wilt zodat je tijdig bij kunt sturen. Voor de aannemer maakt het namelijk niet veel uit of die plint een centimeter kleiner of groter is en of het gat voor de deur greep te groot of te klein is. Als je wilt dat het perfect wordt moet je dus toezicht houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *