Hoe kun je berekenen welk hypotheekbedrag je kunt krijgen?

De hoogte van een hypotheek berekenen is nodig als je een eerste huis gaat kopen. Maar ook als je een doorstromer bent. Want ook dan wil je graag weten hoe hoog het hypotheekbedrag dat je kunt krijgen is. Mensen die een hypotheek oversluiten willen ook graag weten waar ze aan toe zijn. Dan zijn er ook nog mensen die hun hypotheek willen verhogen omdat ze willen gaan verbouwen bijvoorbeeld. In al deze gevallen is het van belang te weten hoe hoog het hypotheekbedrag maximaal mag zijn. Bij Hypotheek24.nl kun je, met speciale rekentools, binnen een paar minuten berekenen hoe hoog je maximale hypotheekbedrag kan zijn. Dat wil nog niet zeggen dat hypotheekverstrekkers dit bedrag ook altijd verstrekken.

Welk hypotheekbedrag kun je maximaal krijgen?


Je krijgt niet meer dan 100% van de marktwaarde van de woning die je koopt. Dat betekent dat je wanneer de marktwaarde van een woning € 225.000 is, je maximaal € 225.000 kunt financieren. Dan moet ook jouw of jullie inkomen hoog genoeg zijn om dit bedrag te kunnen krijgen. Dat betekent ook dat alle bijkomende kosten zoals kosten koper niet meegefinancierd kunnen worden. Kosten koper zijn de kosten die nodig zijn om de woning op jouw naam te krijgen. De kosten die onder kosten koper vallen zijn:

·         Notariskosten

·         Overdrachtsbelasting

·         Kadastrale rechten

Op www.hypotheek24.nl kun je hier meer over lezen. Voor deze kosten zul je dus eigen geld moeten inleggen. Misschien kunnen je ouders je helpen door een bedrag te schenken. Gemiddeld komen de kosten koper op 2 tot 4 procent van de koopsom.

Kosten die aftrekbaar zijn van de belastingdienst


De kosten koper hangen af van de woningwaarde en het tarief van de notaris. Er zijn ook kosten die je mag aftrekken van de belasting zoals:

·         Notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten

·         Taxatiekosten

·         Advieskosten

·         Afsluit- of bemiddelingskosten

·         Bouwtechnische keuring

·         Kosten NHG (nationale hypotheek garantie)

Wil je weten wat je maandelijkse lasten worden bij jouw hypotheek?


Wanneer je wilt weten wat de maandelijkse lasten worden die je moet gaan betalen voor je hypotheek dan kun je hiervoor ook de rekentool van Hypotheek24 gebruiken. Maandelijkse lasten voor een hypotheek zijn kosten die bestaan uit rente, aflossing en eventuele premies voor verzekeringen. Je moet hiervoor dan ook in de rekentool het volgend invullen:

·         De (gewenste) hypotheekvorm

·         De hoogte van je (gewenste) hypotheek

·         Jouw of jullie inkomen

·         De gekozen rentevast periode

Heb je dit ingevuld dan wordt door de rekentool het bedrag dat je per maand gaat betalen berekend. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *