Valbeveiliging op hellende daken toepassen

Iedere dag wordt er gewerkt op platte en hellende daken. Denk maar eens aan bouwvakkers die dakpakken leggen of installeteurs van zonnepanelen. En dat is niet zonder risico’s. In deze blog vertellen we je meer over valbeveiliging. En dan specifiek over valbeveliging op hellende daken. We vertellen wat over het valgevaar, de wetgeving en de verschillende systemen. Kortom, wil je meer weten over valbeveiliging op hellende daken? Lees dan deze blog.

Valgevaar op hellende daken

Werken op hellende daken vereist specifieke veiligheidsmaatregelen vanwege de helling van het dak en de mogelijke valgevaren. Een ongeval kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood. Het is daarom cruciaal om passende valbeveiliging te gebruiken en strikte veiligheidsprocedures te volgen om risico’s te minimaliseren.

Wetgeving

In Nederland zijn de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) van toepassing op werken op hoogte en vallen van hoogte. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om de veiligheid van werknemers te waarborgen en passende maatregelen te nemen om valgevaar te voorkomen. Als je dus werkt op daken en te maken hebt met valbeveiliging, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wetgeving.

Valbeveiligingssystemen

Er zijn verschillende valbeveiligingssystemen die kunnen worden gebruikt om valgevaar op hellende daken te voorkomen. Hieronder geven we je enkele voorbeelden:

  1. Dakrandbeveiliging: Een dakrandbeveiliging bestaat uit hekwerken, leuningen of randbeveiligingssystemen die rondom de dakrand worden geplaatst om te voorkomen dat werknemers per ongeluk van het dak vallen.
  1. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s): PBM’s zoals harnassen en veiligheidslanyards worden gebruikt om werknemers te beveiligen tijdens het werken op hoogte. Ze worden bevestigd aan ankerpunten die op het dak zijn bevestigd.
  1. Steigers: Steigers bieden veilige toegang tot het dak en kunnen worden gebruikt als werkplatforms. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de steiger stabiel is en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *