Werken met gecertificeerd hout

Iedere dag wordt er gewerkt met hout. Denk maar eens aan de meubelmaker die een inbouwkast op maat aan het maken is. Of aan de timmerman die aan het klussen is in een woning. Maar waar komt het hout eigenlijk vandaan? En is het hout waarmee gewerkt wordt, eigenlijk wel ‘goed’ hout? En wie bepaalt eigenlijk of hout nu goed is of niet? Daarvoor is het FSC keurmerk in het leven geroepen. We vertellen je er graag meer over in deze blog.

Wat is het FSC keurmerk?

Het FSC keurmerk is een belangrijk keurmerk voor duurzaam hout en papier. Je hebt het logo vast wel eens gezien. FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Het FSC keurmerk wordt inmiddels erkend door vele bedrijven en organisaties wereldwijd. Zo maken veel meubelproducenten, bouwbedrijven en papierfabrieken gebruik van FSC gecertificeerd hout en papier. Ook veel consumenten zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en kiezen bewust voor producten met het FSC keurmerk.

Verantwoord beheerde bossen

Het FSC keurmerk garandeert dat het hout en papier afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Dit houdt in dat bij de productie van het hout en papier rekening is gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten van het bosbeheer. Het FSC keurmerk wordt alleen verleend aan bedrijven die aan de strenge eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de FSC standaarden en hebben betrekking op onder andere de bescherming van de biodiversiteit, het behoud van natuurlijke habitats, de rechten van lokale gemeenschappen en werknemers, en het behoud van de houtproductiecapaciteit.

Het belang van hout en bossen

Het FSC keurmerk is van groot belang voor het behoud van de bossen wereldwijd. Bossen zijn namelijk van onschatbare waarde voor het behoud van biodiversiteit, het reguleren van het klimaat en de opslag van CO2. Daarnaast bieden bossen werkgelegenheid en inkomen aan miljoenen mensen wereldwijd. Door hout en papier te kopen met het FSC keurmerk, draag je bij aan verantwoord bosbeheer en het behoud van de bossen.

Werk jij voor een organisatie waarbinnen veel met hout gewerkt wordt? En wil je meer weten over het keurmerk of wil je weten hoe jouw organisatie een FSC keurmerk krijgt? Kijk dan eens op de website Houtcertificering.nl en krijg hulp in het proces om een hout keurmerk te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *