Valongeluk: veelvoorkomend ongeluk op de werkvloer

Een arbeidsongeval kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan een aanrijding, een ongeluk met een machine of contact met schadelijke stoffen. Ook psychische overbelasting komt veel voor. Een van de ongevallen die het meest voorkomt, is een ongeluk veroorzaakt door de val van een werknemer of door vallende materialen. Zo kan iemand van een steiger vallen of geraakt worden door een onderdeel dat los is geraakt. In welke branches zie je veel arbeidsongelukken die te maken hebben met vallen?

Sectoren met een hoog risico op vallen

In veel sectoren vinden werkzaamheden op hoogte plaats. Op plekken waar werknemers op hoogte werken of vlak bij gaten of putten in de grond werken, is valbeveiliging daarom vaak verplicht. Dit zijn branches met veel arbeidsongevallen die te maken hebben met een val van hoogte of een vallend object:

– fabrieken en industriële omgeving

Het kan hier gaan om een val van een voertuig of een beweegbaar platform. Het personeel kan daarnaast uitglijden over een vervuild oppervlak. Het komt ook voor dat mensen geraakt worden door vallende voorwerpen die gaan schuiven of rollen of door vallende objecten uit tilinstallaties en heftrucks.

– bedrijven die iets bouwen of aanleggen

Een werknemer in de bouw kan struikelen over rondslingerende voorwerpen. Daarnaast zijn ongelukken vaak gerelateerd aan een val van een dak, ladder of steiger. Ook kan het gaan om een val door een opening in een verdiepingsvloer of dak. Bovendien vormt een vallend voorwerp van een kraan een risico voor personeel in de bouw.

Hoe maak je de kans op vallen zo klein mogelijk?

In het algemeen zijn veel arbeidsongevallen te wijten aan een onjuist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en valbeveiliging. Ook speelt een gehaaste manier van werken regelmatig een rol. Of er zijn op de werkplek geen (goede) beschermingsmiddelen aanwezig. Om veilig te werken hebben werknemers bovendien goede instructies, training of scholing nodig. Als deze voorbereiding goed is, dan is het personeel beter in staat om een juiste inschatting maken van een veilige werkwijze.

Gecertificeerde oplossingen voor werken op hoogte

Een valongeluk kan zeer ernstige gevolgen hebben met grote emotionele gevolgen voor het slachtoffer. Daarnaast heeft een arbeidsongeluk ook financiële consequenties. Een werkgever of eigenaar van een pand is dan ook verantwoordelijk voor het geven van training en het realiseren van valbeveiliging. Een van de bedrijven waar je terechtkan voor gecertificeerde valbeveiliging is Safety One Solutions. Dankzij het grote aanbod en de goede service is het altijd mogelijk om een oplossing te vinden die is afgestemd op jouw werksituatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *