Visgraat of Hongaarse punt vloer? Dit is het verschil

Zoek je een houten vloer met een luxe uitstraling? Een vloer waarvan je elke dag opnieuw denkt: ‘wow, wat is dit mooi’? Dan zit je met een visgraat of Hongaarse punt vloer goed. Ze hebben beide een bijzonder en vergelijkbaar patroon. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. In dit blog vergelijken we deze mooie vloeren met elkaar.

Luxe patroon, maar net even anders

Houten vloeren zijn misschien wel het grootste meubel in je interieur. Ze bepalen voor een groot deel hoe een inrichting aanvoelt. Ga maar na: een lichtgekleurde houten vloer met lange, brede planken heeft een totaal andere uitstraling dan een donkere vloer met stijlvolle, smalle plankjes. Visgraat en Hongaarse punt vloeren in het bijzonder. 

Visgraat vloeren danken hun naam aan de legwijze van de planken. De korte planken liggen schuin op elkaar, waardoor er een trapsgewijs patroon ontstaat. Het lijkt op – je raadt het al – een visgraat. 

Hongaarse punt vloeren lijken veel op visgraat. Mensen halen de twee dan ook regelmatig door elkaar. Het verschil? Bij Hongaarse punt vloeren worden de planken schuin afgezaagd en worden de planken in een hoek van 45 of 60 graden geplaatst. Hierdoor ontstaan rechte vloerdelen met daarin een patroon dat op een herhalende letter ‘v’ lijkt. De vloer staat daarom ook wel bekend als de sergeantstreep.

Perfect voor stijlvolle interieurs

Los van het patroon verschillen visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren weinig van elkaar. De prijs van een Hongaarse punt vloer ligt gemiddeld wel iets hoger. Dit komt omdat er bij een Hongaarse punt vloer door de afgesneden planken meer hout nodig is. 

Met hun klassieke uitstraling maken beide vloeren je interieur in één klap stijlvol. Vind je het lastig om te bepalen welk patroon beter past in jouw huis? Bezoek dan eens een showroom waar je op verschillende houten vloeren kunt wandelen én een paar planken mag meenemen.

Kies voor eikenhout van hoge kwaliteit

Van een nieuwe houten vloer hoop je nog jaren van te kunnen genieten. Daar past een houtsoort bij die lang meegaat, zoals eikenhout van hoge kwaliteit. Houten-vloer-specialist Dutzfloors produceert alleen maar vloeren van deze houtsoort. Niet alleen omdat het hout oersterk is, ook omdat je er qua uiterlijk nog zoveel mee kunt.

In hun Friese werkplaats laten de vakmensen van Dutzfloors, afhankelijk van de wensen van de klant, verschillende bewerkingen los op het hout. De ene visgraat vloer krijgt een donkere tint, perfect passend bij het chique interieur waar hij komt te liggen. Een andere vloer krijgt juist een verouderd uiterlijk, inclusief deukjes en krassen – perfect voor een rustieke woonboerderij. Welke van de twee vloersoorten je ook kiest, je bent verzekerd van een vloer waar je nog jaren verliefd op bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *