Zo kun jij het best zwart in je interieur verwerken

Zwart

Zwart is een hele spannende en risicovolle kleur om in je interieur te verwerken. Als je iets te veel doet kan het al gauw heel donker en somber worden omdat zwart licht absorbeert, maar als je het goed doet krijgt het juist een hele luxe en uitnodigende uitstraling. Het potentiële resultaat is dus zeker het risico waard dat het vrij donker kan worden. Echter kan ik me best voorstellen dat je nu nog niet echt een idee hebt hoe je dat het best kunt aanpakken, daarom geef ik hieronder een aantal tips over hoe je zwart het best in je interieur kunt verwerken.


Begin met kleine accenten

Misschien ben je wel een beetje terughoudend in het gebruik van zwart in je interieur en dat is helemaal niet gek, want zwart kan het interieur al gauw donker en ongezellig maken. Dat risico loop je echter niet als je begint met een paar kleine accenten, zo kun je een beetje aftasten hoeveel zwart jij prettig vindt in je woning. Je kunt bijvoorbeeld de kozijnen zwart verven, een aantal zwarte deurknoppen nemen, een zwarte salontafel nemen en zoveel meer. In principe kun je natuurlijk alles vervangen door zwart maar begin dus met een paar kleinere accenten om te kijken hoe het werkt en of je het wat vindt.


Neem een paar zwarte meubels

Als je liever niet een muur zwart verft en er ook wel van houdt om wat kleur in het interieur te hebben kan zwart meubilair de ideale oplossing zijn. Doordat de bank of de stoelen zwart zijn komt de focus meer te liggen op de accessoires en de accenten eromheen en gaan de meubels meer op in de achtergrond. Een mooie plant, warm licht, een gezellig kussen en/of een mooi vloerkleed springen daardoor veel meer in het oog.


Neem een risicootje

Het grootste risico met zwart is eigenlijk dat het te donker en ongezellig kan worden, maar het is natuurlijk wel leuk om dat een beetje op het randje te spelen. Houd je dus niet in wanneer je zwart gaat gebruiken als je dat aandurft, het effect kan namelijk zeker goed uitpakken. Een risico kan bijvoorbeeld zijn om gehele muren zwart te verven, omdat de lichtinval daar zo door beperkt wordt. Een ander vanzelfsprekend risico is dat je te veel zwart gebruikt met hetzelfde gevolg als het zwart schilderen van muren. Als je het echter goed doet kan het heel leuk uitpakken en met de volgende tip zou iets meer zwart dan conventioneel zelfs heel goed uit kunnen pakken.

 Zorg voor tegenhangers

De belangrijkste tip misschien wel als je met (veel) zwart gaat werken in je interieur is om voldoende tegenhangers te creëren. Zwart is namelijk perfect om een andere kleur naar voren te brengen of om samen met wit een mooie harmonie te creëren, denk aan yin en yang. Om te voorkomen dat het te donker wordt moet je dus zorgen voor genoeg tegenhangers voor de donkere kleur. Als de deur en de handgreep zwart zijn kan een lichte muur een goede tegenhanger zijn en als je een zwarte muur hebt kan een mooie, grote plant en een kleurrijke bank ervoor zorgen dat het toch gezellig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *