Wanneer kies je voor welke werkschoenen?

Als je werk vereist dat je de hele dag op je voeten staat of dat je veel beweging moet maken, dan is het belangrijk om de juiste werkschoenen te kiezen. Werkschoenen van Werkschoenencentrum zijn ontworpen om je voeten te beschermen en te ondersteunen tijdens het werken. Het kiezen van de juiste werkschoenen kan het verschil maken tussen comfortabel werken en pijnlijke voeten en rugklachten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste werkschoenen:

Ken de eisen van je werk

Voordat je werkschoenen gaat kiezen, moet je je bedenken wat voor soort werk je doet en wat de vereisten zijn. Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt, heb je werkschoenen nodig die bestand zijn tegen zware materialen en die bescherming bieden tegen vallende voorwerpen. Als je daarentegen in een medische omgeving werkt, heb je werkschoenen nodig die comfortabel en slipbestendig zijn. Kijk ook altijd naar de EN ISO 20345 norm voor werkschoenen. Er zijn verschillende soorten. Zo staat A voor antistatische werkschoenen, Fo voor zolen die bestand zijn tegen hydrocarbon, E voor hiel- en zool schokabsorptie, P voor antiperforatiezolen (zoolplaatbescherming), Wru voor een bovenste gedeelte van de werkschoen dat waterbestendig is, en Wr voor waterdichte schoenen.

Kies het juiste type schoen

Er zijn verschillende soorten werkschoenen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Alle werkschoenen die aan de veiligheidseisen voldoen, hebben een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van 200 joules en een antislipzool. Maar afgezien daarvan hebben verschillende werkschoenen extra opties voor veiligheid. De meest voorkomende extra veiligheidsopties zijn antiperforatie, antislijtage, antistatische, brandvertragende en antislip eigenschappen. In de bouw en constructie zijn S3 werkschoenen goed, of werklaarzen als het nat is. In de logistiek zijn S1 of S1P werkschoenen vaak genoeg, want het werk gebeurt meestal binnen in een droge omgeving. In de voedingsmiddelenindustrie is het verstandig om werkschoenen S2 te dragen om te beschermen tegen vloeistoffen.

Maat, pasvorm en materiaal

Het is van belang om de juiste maat te kiezen. Wanneer je schoenen te groot of te klein zijn, kunnen er blaren en andere voetproblemen ontstaan. Meet je voeten op en probeer verschillende maten uit voordat je een keuze maakt. Naast de juiste maat, is de pasvorm ook belangrijk. Kies werkschoenen die goed aansluiten bij je voet, maar niet te strak zitten. Een goede pasvorm zorgt voor comfort en voorkomt dat je voeten gaan glijden. Het is het belangrijk om te beslissen welk materiaal het meest geschikt is. Kies je voor leer, stof of een polymeer dat extra waterdichtheid biedt? Het materiaal bepaalt ook voor een groot deel het gewicht van de werkschoenen. Hoe lichter de schoen, hoe comfortabeler deze is om op te lopen.

Kies voor kwaliteit en test de schoenen uit

Werkschoenen zijn een investering, dus het is belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsschoenen die lang meegaan. Goedkopere opties kunnen je op korte termijn geld besparen, maar op de lange termijn kunnen ze je meer geld kosten omdat ze sneller slijten en je dan opnieuw werkschoenen moet kopen. Als je de juiste werkschoenen hebt gekozen, is het belangrijk om ze uit te testen voordat je ze dagelijks gaat gebruiken. Loop een beetje rond en controleer of ze comfortabel zijn en voldoen aan de eisen van je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *