Welke vloer kies jij? Walvisgraat vs. vissengraat

Er zijn veel verschillende soorten vloeren beschikbaar om uit te kiezen. En als je een beetje aan het rondkijken bent welke vloer prachtig in jouw huis staan, dan heb je alvast wel van een walvisgraat- of een vissengraatvloer gehoord. Hoewel deze twee soorten vloeren vaak verward worden vanwege hun gelijkenis in patroon, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. In deze blog leggen wij de verschillen aan je uit.

Wat is een walvisgraatvloer?

Een walvisgraatvloer is een houten vloer die is ontworpen met behulp van langwerpige planken die in een puntige V-vorm zijn geplaatst. De planken worden op een bepaalde manier gelegd om een patroon te creëren dat lijkt op de botten van een walvis, vandaar de naam. Het patroon is symmetrisch en loopt van links naar rechts, waardoor een diagonale lijn ontstaat die de ruimte optisch vergroot.

Wat is een visgraatvloer?

Een visgraatvloer is ook een houten vloer, maar het patroon is anders dan dat van een walvisgraatvloer. Bij een visgraatvloer worden korte planken gelegd in een visgraatpatroon, waarbij de uiteinden van elke plank elkaar in een hoek van 90 graden raken. Dit patroon is ook symmetrisch en kan van links naar rechts of van boven naar beneden worden gelegd.

Verschillen tussen walvisgraatvloeren en visgraatvloeren

Hoewel walvisgraatvloeren en visgraatvloeren er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide.

Planklengte

Een van de belangrijkste verschillen tussen walvisgraatvloeren en visgraatvloeren is de lengte van de planken. Bij een walvisgraatvloer zijn de planken veel langer dan bij een visgraatvloer. Dit komt omdat de planken bij een walvisgraatvloer in een V-vorm worden gelegd, waardoor de lengte van de planken wordt vergroot.

Patroonrichting

Een ander verschil tussen walvisgraatvloeren en visgraatvloeren is de richting van het patroon. Bij een walvisgraatvloer loopt het patroon van links naar rechts, terwijl het bij een visgraatvloer van boven naar beneden kan lopen. Dit betekent dat een walvisgraatvloer vaak wordt gebruikt om een ruimte optisch te vergroten, terwijl een visgraatvloer een ruimte kan verkleinen.

Symmetrie

Beide vloeren hebben een symmetrisch patroon, maar de symmetrie is anders. Bij een walvisgraatvloer is het patroon volledig symmetrisch, terwijl bij een visgraatvloer de planken in verschillende hoeken worden gelegd om het patroon te creëren.

Complexiteit

Een walvisgraatvloer is over het algemeen complexer dan een visgraatvloer. Dit komt doordat de planken in een V-vorm moeten worden gelegd, wat meer tijd en precisie vereist. Bij een visgraatvloer kunnen de planken eenvoudiger worden gelegd, waardoor deze vaak een goedkopere optie is.

Stijl

Beide vloeren hebben een klassieke uitstraling en worden vaak gebruikt in oudere gebouwen en woningen met een traditionele stijl. Een walvisgraatvloer wordt vaak gezien als een meer elegante en formele optie, terwijl een visgraatvloer een meer casual en informele uitstraling heeft.

Welke vloer is geschikt voor jou?

Het kiezen van de juiste vloer voor jouw huis hangt af van jouw persoonlijke stijl, budget en de ruimte waarin de vloer wordt gelegd. Als je op zoek bent naar een vloer met een elegante en formele uitstraling, kan een walvisgraatvloer de perfecte keuze zijn. Als je echter op zoek bent naar een meer casual en informele uitstraling, kan je beter een visgraat vloer kopen. Kies de vloer die jij het mooiste vindt, dan zal je er jarenlang plezier van hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *