Bladveren: je kent ze wel

Je realiseert het je waarschijnlijk niet, maar de kans is heel groot dat je regelmatig bladveren tegenkomt. Zo worden bladveren onder andere gebruikt in horloges om het batterijtje op de juiste plek te houden maar ook in pennen en huishoudelijke apparaten. Dat zijn allemaal vrij kleine bladveren, maar er worden ook grotere bladveren gemaakt voor machine en gereedschappen in de bouw en uiteraard als belangrijk onderdeel in auto’s.

Bladveren: de werking

De werking van bladveren is op zich vrij eenvoudig. Het materiaal gaat buigen waardoor er een tegenwerkende kracht ontstaat die voor specifieke doeleinden kan worden gebruikt. Omdat er zo veel toepassingen mogelijk zijn, is het belangrijk dat een bladveer over bepaalde eigenschappen beschikt. Zo moet een bladveer voor een pen of horloge bijzonder dun zijn, terwijl een bladveer in auto’s of machines juist extra stevig moet zijn. Het produceren van de juiste bladveren vraagt om een bijzondere specialiteit waarbij veel ervaring en de benodigde kennis aanwezig moeten zijn om een goed resultaat te bereiken.

Bladveren: uniek karakter

Het unieke karakter van een bladveer wordt gekenmerkt door de productiemethode. Met name omdat iedere bladveer een specifiek doel dient, moet de manier van produceren hierop aangepast worden. Ook al is de basis van iedere veer altijd hetzelfde, een bladveer wordt altijd vervaardigd uit verend ban- of stripmateriaal, maar hoe deze uiteindelijk afgewerkt wordt, maakt dat de eigenschappen van de bladveer uniek zijn. Zo is de vorm altijd ondergeschikt aan het uiteindelijke doel en is de afwerking ook van invloed op de functie. Hierdoor ondergaat de ene bladveer wel een oppervlaktebehandeling, terwijl dat niet noodzakelijk zal zijn voor een andere bladveer.

Een bladveer vraagt om specialisatie

Als het gaat om het vervaardigen van kwalitatief hoogwaardige bladveren, is De Spiraal een vakkundig specialist. Iedere gevraagde vorm wordt geheel in eigen beheer vervaardigd, aangezien geen enkele bladveer hetzelfde is. Zo kan worden gewerkt met de meest uiteenlopende vormen en kunnen de bladveren in iedere gevraagde dikte aangeleverd worden. En ook voor wat kleinere oplages is De Spiraal een zeer ideale partner. Het vervaardigen van maatwerk is namelijk de gewoonste zaak van de wereld. Zo kan een bladveer als een los product worden geleverd, maar het kan ook in grote series tegelijk. Grotere series worden met behulp van een volgsnijstempel gestanst waardoor het relatief simpel is om grotere oplages te combineren met toch een korte leveringstijd. Voor maximale maten zijn eigenlijk geen beperkingen. Je kunt zelfs een bladveer met een lengte van meer dan 1 meter produceren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *