OLED of QLED anno 2020

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe televisie, zullen de termen je om de oren vliegen. De ene term is belangrijk om te begrijpen dan de andere. Ook OLED en QLED zul je vaak tegenkomen. Om de juiste tv te kiezen, is het belangrijk om te begrijpen wat deze termen inhouden en wat het beste bij jouw wensen past. In deze blog lees je wat OLED en QLED is en waarom je voor welke moet kiezen?

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. De pixels van deze tv’s zijn gemaakt van organische materialen. Deze geven licht als er stroom doorheen gaat. Doordat elke pixel licht geeft, heeft het geen achtergrondverlichting nodig. Daardoor kan een OLED tv erg dun zijn. Een OLED-scherm is vooral erg sterk in het weergeven van een diep zwarte kleur en van contrasten. Dit komt doordat het bij een zwart beeld gewoon geen licht geeft. Ook heeft het een grote kijkhoek. Als je vanaf de zijkant kijkt, verlopen het contrast en de kleuren maar weinig. 

Een OLED-scherm is minder goed in het weergeven van heldere beelden. Het oogt gauw flets. De gemiddelde helderheid van een OLED-tv ligt relatief laag. Daar moet je wel rekening mee houden wanneer de televisie in een ruimte zal staan met veel (zon)licht.

Wat is QLED

Op haar beurt staat QLED voor Quantom-dot Light Emitting Diode. In een QLED-scherm zit, ten opzichte van een lcd-scherm, een extra laagje met nanokristallen. Dit is het Quantom-dot filter. De kristallen kleuren onder invloed van licht op. Dat zorgt voor een veel hoger kleurbereik dan bij een OLED-scherm. De kleurenoutput wordt erg precies gecontroleerd en het geeft een enorm helder en scherp beeld. Een QLED tv maakt, net als een lcd-scherm en in tegenstelling tot een OLED-tv, gebruik van LCD achtergrondverlichting. Dit zijn kleine lampen die achter het scherm zitten en de techniek van OLED proberen na te bootsen. 

De QLED tv is de trots van Samsung. Sinds haar komst in 2018 hebben alle topmodellen van Samsung zo’n scherm. 

De conclusie: OLED of QLED?

Het hangt sterk van jouw eigen voorkeuren en van de plek waar de tv zal staan af welk soort het beste bij jou past. Een OLED-tv laat het beste zwartwaarden en contrasten zien. Daarentegen heeft QLED de beste kleurweergave en de hoogste helderheid. Wanneer je ook met een grote kijkhoek het beeld goed wilt blijven zien, is OLED de beste keuze, maar met een QLED-scherm heb je het minste last van reflectie en loop je het minste risico dat het beeld inbrandt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *