Waarom is de juiste lamp uitkiezen zo belangrijk?

We begrijpen allemaal dat een lamp belangrijk is om voor verlichting te zorgen. Maar een lamp is er niet alleen maar voor verlichting. Je kunt niet zomaar een willekeurige lamp in je kamer plaatsen. Er zijn niet voor niks zoveel verschillende soorten lampen. Een lamp heeft namelijk veel impact op een ruimte. Wat voor soort licht geeft het? Welke vorm heeft de lamp? Welke schaduwen ontstaan er? Waar staat de lamp het beste? Er komen veel vragen kijken bij het aankopen en plaatsen van een lamp. Maar waarom? Lees verder!

Impact licht en kleur:

Licht heeft veel impact op hoe wij de wereld zien. Als er weinig licht aanwezig is in een kamer, kun je natuurlijk niet goed zien, maar verdwijnt ook alle kleur in de kamer. Alles ziet er zwart-wit uit wanneer het donker of slecht verlicht is. Een goed verlichte kamer heeft dus veel voordelen. Je ziet waar alles staat en alle kleuren in de kamer komen beter over. Op deze manier krijg je meer sfeer in de kamer.  De kleur van een lamp heeft ook invloed. En dan gaat het niet persé om of je een mooie gouden lamp hebt of een zwarte lamp, maar ook welke kleur het licht geeft. Zo kan wit licht wel mooi zijn in een badkamer of keuken, maar wil je dat liever niet in je woonkamer of slaapkamer hebben. Wit licht komt veel harder over dan bijvoorbeeld een wat gele of dus warmere lamp, en is niet geschikt voor kamers waar je juist die warmte wilt laten overkomen.

Soorten lampen:

Los van het licht en de kleur, is er wel meer onderscheidt tussen verschillende soorten lampen. Zo heb je staande lampen, tafellampen, spots of plafondlampen. Niet elke lamp past in elke kamer. Een plafondlamp is vaak een perfecte lamp voor in een eetkamer, omdat het precies boven een eettafel past. Staande lampen zie je dan weer vaker in een woonkamer en kleinere lampen op een nachtkastje in de slaapkamer. Het heeft allemaal een beetje te maken met hoeveel ruimte er is. Een kleinere lamp zie je vaker in een slaapkamer omdat het op een nachtkastje past en het de belangrijke punten in een kamer goed verlicht, maar als je minder ruimte in je woonkamer hebt zou een kleinere lamp ook perfect op een bijzettafel kunnen. Welke soort lamp het beste past hangt dus echt af van de ruimte, zowel qua grootte als stijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *