Welke verf moet ik gebruiken?

Ga jij binnenkort beginnen met je schilderwerk? Dan ben je vast op de hoogte van het feit dat er veel verschillende soorten verf zijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat je niet meer weet welke verf je nodig hebt. Niet elke verfsoort is namelijk geschikt voor elke ondergrond, want elke verf heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het is dus belangrijk om een verfsoort te kiezen die past bij de ondergrond die je wilt verven. In deze blog zullen we de verschillen benoemen tussen de meest gebruikte verfsoorten.

Waterbasis of terpentinebasis?

Het verschil tussen verfsoorten zit hem vooral in het verdunningsmiddel dat gebruikt wordt. Verfsoorten die op basis van water zijn hebben een lagere concentratie oplosmiddelen. Schilders mogen binnen alleen verf op basis van water gebruiken, want deze is minder schadelijk voor de gezondheid. Verf op basis van terpentine is vooral geschikt voor buiten.

Acrylverf

We beginnen met de meest gebruikte verfsoort. Acrylverf is een verfsoort op basis van water en wordt daarom vooral binnen gebruikt. Acrylverf heeft veel voordelen en is daarom zo geliefd bij de consument. Allereerst heeft acrylverf een geur die veel minder sterk is dan andere verfsoorten. Hierdoor blijft er niet een week lang zo’n verfgeur in je kamer hangen. Ook is deze verf minder schadelijk voor je gezondheid. Dit is ook de reden waarom schilders alleen nog acrylverf binnen mogen gebruiken. Het is een kwalitatieve en duurzame verfsoort. Vooral de Sigma s2u Nova Primer is aanrader.

Alkydverf

Een verfsoort die vooral buiten wordt gebruikt is alkydverf. Deze verfsoort is te verdunnen met terpentine. Door de sterke geur en vele oplosmiddelen is deze verfsoort niet geschikt voor binnen. Voor schilders is het zelfs verboden om alkydverf binnen te gebruiken. In de buitenlucht heb je er minder last van en het is dus prima buiten te gebruiken. De voordelen van deze verf zijn vooral een betere dekking en een mooi glad eindresultaat.

Latexverf

Latexverf is, net zoals acrylverf, op basis van water. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het schilderen van muren en plafonds. Deze verf laat minder lucht en vocht toe dan acrylverf en hierdoor droogt deze verf snel op en geeft het bijna niet af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *